FREE EGYETEM - ELŐADÁSSOROZAT A CEUN

A Freeszfe Egyesület új programsorozatot indít Free Egyetem néven. Oktatóink olyan nyilvános egyetemi előadásokat tartanak, ahol egy kis időre egyetemi hallgatónak érezheti magát bárki. Helyszín a CEU Nádor utcai épületének gyönyörű előadóterme.

Célunk, hogy megismertessük oktatóinkat a nyilvánosággal, illetve, hogy olyan fontos témákról beszéljünk, amik nem csak az egyetem falai közt érvényesek, hanem bárki számára érdekesek lehetnek.

Az esemény a járványhelyzet miatt korlátozott létszámban látogatható, 20 nézőt tudunk beengedni, ezért támogatóink lehetnek jelen a helyszínen, védettségi igazolvánnyal. Ugyanakkor minden előadást streamelünk Facebook-oldalunkon, így mindenki átélheti az élő egyetemi órák különlegességét, melyekre kéthetente péntek vagy szombat este kerül sor.

A meghívott előadók: Csató Kata, Vásárhelyi Mária, Mohácsi András, Upor László, Karsai György, Herczog Noémi, Földényi F. László, Radák Judit, Lakner Zoltán. Minden oktató a saját szakterületéről tart órát.

 

ELSŐ FREE EGYETEMI ELŐADÁS: 2022. JANUÁR 21. PÉNTEK, 18 ÓRA

CSATÓ KATA: NŐI ALKOTÓK A KORTÁRS BÁBSZÍNHÁZBAN 

Mitől van az, hogy napjainkban nők készítik a bábos szólóelőadások jelentős részét (Yeal Rasooly – Izrael, Polina Borisova – Franciaország, Nina Vogel – Brazília, Magali Chouinard – Kanada)? Sokkal elfogadottabb, bár hasonlóan komplikált életút, amikor női tervezőkről beszélünk (Julia Skuratova – Litvánia, Janni Young – Dél-Afrikai Köztársaság). Egyáltalán mit jelent ma nőként bábszínházat álmodni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Csató Kata szabadegyetemi előadásában, mely válaszokat a fent említett alkotók előadásinak részleteivel támasztja alá.

Csató Kata bábművész, bábrendező, mesteroktató. A lengyelországi Bialystok színművészeti akadémiáján szerzett bábszínész és bábrendező diplomát. A modellváltásig a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója és osztályvezetője volt. Alapítója és elnöke az ESZME – Európai Szabadúszó Művészek Egyesületének, 2010 óta elnöke az UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központjának. A Freeszfe Egyesület egyik alapítója és egyesületi elnöke.

Várunk minden érdeklődőt, akár élőben, akár online kíséri figyelemmel a programokat!

A FREESZFE A MARTIN E. SEGAL THEATRE CENTER DÍJAZOTTJAI KÖZT

A koronavírus-járvány kitörése óta a new yorki Segal Theatre Center több mint 50 ország több mint 300 művészével és intézményével tartott nyilvános előadásokat The Time of Corona címmel. Céljuk olyan művészeti projektek bemutatása volt, melyek új perspektívát nyújtottak a művészet, különösen az előadóművészet társadalmi és intézményi fejlődésére.

A Segal Center Awards for Civic Engagement in the Arts elnevezésű díj ezekből a projektekből választott ki tízet. Olyan személyeket és csoportokat díjaznak, akik kivételes teljesítményt mutattak a művészeti életben a koronavírus idején, 2020-2021-ben. E tíz projekt közé került be a Freeszfe Egyesület.

 A díj eredetileg azok elismerésére jött létre, akik hozzájárultak a társadami párbeszédhez, és New Yorkban valódi hatást gyakoroltak a kortárs színházra. A Segal Center most azok előtt tiszteleg, akik 2020-ban és 2021-ben világszerte a változások úttörőivé váltak.

FREESZFE DIPLOMAÁTADÓ SALZBURGBAN

Kedd este a végzős freeszfe színészosztály vette át diplomáját a Mozarteum University of Salzburg hallgatóiként
Fröhlich Kristóf, Gombó Viola Lotti, Kenéz Ágoston, Lengyel Benjámin, Rohonyi Barnabás, Tóth Zsófia, Váradi Gergely, Veszelovszki Janka / Major Erik és Samudovszky Adrián/
Osztályvezető tanárok: Pelsőczy Réka és Rába Roland

FREESZFE – FELEMELT KÉZZEL: VÁLOGATÁS AZ EGYETEMFOGLALÁS EDDIG NEM LÁTOTT FÉNYKÉPEIBŐL

A Freeszfe Egyesület fotókiállítással emlékezik az egyetemfoglalás első évfordulójára.  

A szeptemberi Freeszemle után ezúttal retrospektív fotókiállításra készül a Freeszfe: hat fotós – Cseke Tamás, Fuchs Máté, Lehr Juhász Péter, Pálfi Szabolcs, Schór Ádám és Todoroff Lázár – képeiből válogatva mutatja be az.

„A kiállítás alapötlete az volt, hogy próbáljunk meg összegyűjteni ebből a hatalmas dokumentarista anyagból olyan fotókat, melyek esetekben esztétikailag is helyt állnak. egyetemfoglalás pillanatait.

Szarka_érkezése
Liberté_Vas_utca

Továbbá szerettünk volna a blokád mögötti életből még nem látott képeket és hangulatokat megmutatni. Így válogattuk össze ezt az anyagot, ami egyszerre fókuszál a kint – bent ellentétre (ki marad kint, ki jöhet be?), van egy erős dokumentarista jellege, és különböző fotós szemszögekből mutatja be ezt a 71 napot” – mondja Cseke Tamás, a kiállítás ötletgazdája, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves fotográfia szakos hallgatója.

A kiállítást Németh Gábor író, forgatókönyvíró, szerkesztő, a Freeszfe Egyesület oktatója nyitja meg október 20-án, 17:00 órakor.

A Patyolat Próbaüzem – kulturális befogadótér ad otthont a kiállításnak.

A fotótárlatot október 20. és 30. között lehet megtekinteni, 15.00 – 20.00 óra között. 

Cím: Baross utca 85.

A kiállítás terében több programot is terveznek a 10 nap alatt – többek között beszélgetések és tárlatvezetések lesznek – melyek pontos információjáról és regisztrációjáról a Freeszfe Egyesület facebook oldalán lehet tájékozódni.

A Freeszfe – Feltett kézzel kiállítással egy időben megtekinthető a Patyolatban Az SZFE civil támogatói című fotósorozat is.

Rajk László tanítványai | kisfilmek: Tarr Béla workshop a FreeSZFE-n

Október 31. vasárnap, 19 óra

Gödör klub (Király u. 50.)

Látványtervező szakos hallgatók kisfilmjeinek vetítése a Gödörben.
 
ARTIM Rebeka, LADÁNYI JANCSÓ Jákob, OLASZ Renátó és PATAKI Zora kisfilmjei:
Pataki Zóra : Hetedik emelet
Olasz Renátó : Hungarian flesh flash
Ladányi Jancsó Jákob: Camera 16
Artim Rebeka: Szénné égek idebent
 
Felvezeti: UPOR László dramaturg, műfordító, egyetemi tanár, a FreeSZFE Egyesület alapító tagja. A vetítések után beszélgetés az alkotókkal.
 
 

A FreeSZFE látványtervező osztályának rendezvénye.
Az esemény ingyenes.