q Péntek – Freeszfe Egyesület

17.00 TÉNYLEG TEHER ALATT NŐ A PÁLMA? - MENTÁLIS PROBLÉMÁKKAL KÜZDŐ KAMASZOK

A beszélgetés fókuszában a közoktatásban tanuló diákok mentális zavarai állnak (depresszió, szorongás, evészavarok).  A közoktatás szereplőinek fontos szerepe van abban, hogy a lelki problémákkal küzdő serdülők merjenek segítséget kérni, segítő szakemberhez fordulni.

A beszélgetés kiindulópontja a Forrás Társadalomkutató Intézet 2023-ban pedagógusok körében végzett kutatása, amely három kiemelkedően fontos témát jár körül: a hivatástudatot, a társadalmi megbecsültséget és a pedagógusok láthatatlan munkáját.

Ebből az irányból közelítjük meg a lelki problémákkal küzdő gyerekek helyzetét, kiemelve, hogy a pedagógusok, iskolapszichológusok, segítő szakemberek hogyan

vélekednek ezekről a kérdésekről, milyen eszközeik vannak a gyerekek segítésében, mit látnak, tapasztalnak ezzel kapcsolatban a saját környezetükben.

Beszélgetés célja, hogy komplex rendszerben tudjuk látni és láttatni a fent leírt problémát, és különböző végzettségű és más szakma felől érkező szakemberek hol tudnak találkozni ebben a témában és hol tudják kiegészíteni egymás szakterületét, ezzel segítve a fiatal generációt.

Vendégek:

Galgóczi Eszter politikai elemző (Forrás Társadalomkutató Intézet)

Mariháziné Dombi Annamária tanácsadó szakpszichológus, iskolapszichológus

Moderátor: Tóth Jakab

Helyszín: Nádor u. 15., CEU – Gellner terem

Férőhely: 50 fő

Jegyárak: normál 1500 Ft, diák/pedagógus: 500 Ft, támogatói: 3000 Ft

18.00 FREESZFE VIZSGAFILMEK ELSŐ RÉSZ - FILM

A diplomafilm vetítéseken bemutatjuk a filmes, tévés és dokumentumfilmes hallgatóink vizsgafilmjeit. A teljesség igénye nélkül látható lesz Vermes Dorka díjnyertes filmje és Karácsony Péter legújabb alkotása a filmes osztályból, a tévésektől Muzslai Francisco filmje, illetve Lőrinczy Lia és Márton Dorottya képviseli a dokumentumfilmes felhozatalt. A program színesítéseként FREESZFE-n tanító filmes tanárok, már beérkezett filmkészítők egyetemi vizsgafilmjeiből is válogattunk, többek között Enyedi Ildikó, Pálfi György és Szász János munkáiból.

A két időpontban különböző filmeket vetítünk, pontos lista hamarosan.

A filmek, melyeket vetítünk:
 • Kis hatalmasok – Karácsony Péter filmrendező MA és Szebeni Gábor operatőr MA hallgató diplomafilmje
 • Don Juan Lánya – Márton Dorottya DokMA hallgató kisérleti vizsgafilmje
 • munkatársam akarsz-e lenni? – Muzslai Francisco televíziós műsorkészítő hallgató vizsgafilmje
 • Harmadnap – Török Marcell filmrendező MA, Meister Natália operatőr MA hallgató vizsgafilmje
 • A hal – Pálfi György másodéves vizsgafilmje (1996)
 • Pitvarszk – Varga Gábor filmrendező BA, Holczer Sára filmíró BA, Lobenwein Marcell operatőr BA és Szili Maxi gyártásszervező BA hallgató vizsgafilmje
 • Rózsalovag – Enyedi Ildikó diplomafilmje (1984)

Helyszín: Nádor u. 15., CEU – Auditorium B

Férőhely: 150 fő

Jegyárak: normál 2000 Ft, diák/pedagógus: 1500 Ft, támogatói: 4000 Ft

18.00 SPENCER HUFFMAN: DOLGOK, AMIKRŐL JOBB HANGOSAN NEM BESZÉLNI – FÁZISBEMUTATÓ ÉS FELOLVASÓSZÍNHÁZ

“Ebben az apró, félelemmel teli közösségben magánoktatók biztatják a gyermekeket önfelfedezésre, anyák az arcukra kőmosolyt faragva suttognak eltűnt férjeikről, és a sötét sikátorokban ólálkodó lázadók szerveznek ellenállást. A Dolgok, amikről jobb hangosan nem beszélni egy csendes válságban élő közösség hátborzongató portréja, ahol burjánzik a félelem és az öncenzúra, és ahol megkülönböztethetetlen az igazság a hazugságtól.” 

Különleges és ritka lehetőség, amikor egy új amerikai dráma Magyarországon mutatkozik meg először. Spencer Huffman, Fulbright ösztöndíjas, fiatal amerikai drámaíró hozzánk utazott, hogy megírja új darabját az elnyomásról és a lázadásról, amihez sokat beszélgetett többek között a Freeszfe hallgatóival is. Az itt töltött idő végéhez közeledve fázisbemutatót tartunk, ahol készülő darabjának önállóan is érvényes első felvonását mutatjuk meg felolvasószínház formájában. 

Helyszín: V. ker, Nádor u. 15. CEU –

Az előadás nyelve angol, magyar felirattal 

Várható hossza: 50 perc

Jegyárak: normál jegy 1500 Ft, támogatói 5000 Ft

18.30 TÖBBET TŰRNI? - A KÖZÉLETI SZEREPLŐKET MEGILLETŐ JOGOK VÉDELMÉNEK SAJÁTOSSÁGAI - BESZÉLGETÉS

Az együtt közel egymillió közösségi követővel rendelkező médiasztár szépségkirálynő és férje nem közszereplő a bíróság szerint. Gyermekeik fényképeit nem közszereplői minőségükben osztják meg emberek százezreivel, nem gyakorolnak közügyeket, az őket kritizáló más közszereplők a becsületsértés törvényi tényállását valósították meg – söpört végig a hír nem túl rég a magyar sajtóban. De ha ők nem közszereplők, akkor ki tekintendő annak? Mi dönt el egy ilyen kérdést? Mértékegysége lehet mindennek a követők száma?

A politikusok, celebek, művészek – közéletünk szereplői. Nyilatkozataik, cselekedeteik a sajtó – olykor vasárnapi ebédünk – témái. A nyilvánosság figyelme, bizalma, rajongása, gyűlölete irányul rájuk. Viselkedésük mintaként szolgálhat, alakíthatja a társadalmi normákat, értékeket, az általános véleményt közéleti, politikai kérdésekben. Elvárjuk tőlük, hogy felelősséget vállaljanak szavaikért, tetteikért.

A rohamtempóban változó világ, az információs társadalom közéleti személyisége megannyi kérdés, kihívás és döntés elé állítja a jogalkotót és a jogalkalmazót. Ki tekintendő közszereplőnek a „jognak asztalánál”? Mit tehet, és mit lehet vele megtenni? Mikor és hogyan sérülhetnek személyiségi jogaik, meddig szabad a vélemény, bírálatuknak hol húzódik a határa? És hogyan szankcionál a jogalkotó?

Minderről olyanokkal beszélgetünk (és talán vitatkozunk), akik a leginkább érintettek.

Vendégek

Schiffer András, ügyvéd. A téma szakértője, tapasztalata és referenciája van a közélet szereplőinek védőjeként, és ha kell, saját maga jogi képviseletét is ellátja.

Szinetár Dóra, Jászai Mari-díjas színésznő. A reflektorfényhez már gyerekkorában hozzászokott. Jól ismeri mindennek pozitív és negatív oldalát, a hírnév árát is. 

Tóth Máté, orvos, író, a Tibi atya-brand egyik alapítója és arca. Tevékenységével a véleménybuborékok ellen is küzd, komoly társadalmi témákat tűz napirendre és bírálja a közélet szereplőit. Határozott véleménye van arról, hogy kik is ők és mi lenne a dolguk és mi nem.

Helyszín: Nádor u. 15., CEU – Popper terem

Férőhely: 50 fő

Jegyárak: normál 2000 Ft, diák/pedagógus: 1500 Ft, támogatói: 4000 Ft

19.00 WILLANY LEÓ X FREESZEMLE - SZÍNHÁZ

− térspecifikus improvizációs előadás −

Egymásra hangolódás, együttműködés, figyelem, elfogadás, tolerancia. Ezek mind az improvizáció alapjai. Játékosság, humor, dráma, teatralitás. Ezek mind a Willany Leók jellemzői. Szabadság a színpadon, szabadság a “zenészárokban”, szabadság a közönségben. 

Itt mindenki fellép, aki látszik a sötétben!

Akik még sosem láttak kortárstáncot, vagy azt hitték, nem érthetik, azoknak a Willany Leó alkalmak egyszerre hozzák elő a kíváncsiságukat és egyfajta kellemes megnyugvást is adnak − itt a “koncepciót” nem érteni kell, hanem megélni. Minden egyszeri és megismételhetetlen, és mégis otthonos a maga módján. Természetes, mikor valaki elneveti magát, kikacsint, erőn felül összpontosít, megszólal vagy énekel egy sort. Hiteles minden mozdulat, minden hang, hiszen minden az adott pillanatban születik meg. Az improvizáció maga a meztelen tánc − amiben a közönség is együtt tud élni a “színpadon” zajló eseményekkel.

A Willany Leó célja továbbra is nyitott platformot biztosítani mind a magyar táncművészek, mind a hazánkba látogató külföldi alkotók számára, fellépéseinken nagy számban képviseltetik magukat visszatérő fiatal táncosok, akik immár évek óta tartoznak a Leó állandó fellépői közé. Ez az összeszokott csapat immár szabad társulattá alakult – jól mutatja ezt az a tény is, hogy a szereplésükkel zajló estek túlmutatnak az örömzene- és tánc együtteséből létrejövő jammelésen, s már valódi előadásként is megállják a helyüket. 

Előadók: A Willany Leó Társulat táncművészei és zenészei

Produkciós vezető: PALLAG Sára

Művészeti vezető: GRECSÓ Zoltán

A Willany Leó munkatársai: LUKÁCS Levente, SZILÁGYI-PALLAG Emese

Helyszín: Nádor u. 15., CEU – Aula

Férőhely: 50 fő

Az előadás időtartama 40-45 perc

Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

Jegyárak: normál 3000 Ft, diák/pedagógus: 2000 Ft, támogatói: 6000 Ft

20.00 FREESZFE VIZSGAFILMEK MÁSODIK RÉSZ - FILM

A diplomafilm vetítéseken bemutatjuk a filmes, tévés és dokumentumfilmes hallgatóink vizsgafilmjeit. A teljesség igénye nélkül látható lesz Vermes Dorka díjnyertes filmje és Karácsony Péter legújabb alkotása a filmes osztályból, a tévésektől Muzslai Francisco filmje, illetve Lőrinczy Lia és Márton Dorottya képviseli a dokumentumfilmes felhozatalt. A program színesítéseként FREESZFE-n tanító filmes tanárok, már beérkezett filmkészítők egyetemi vizsgafilmjeiből is válogattunk, többek között Enyedi Ildikó, Pálfi György és Szász János munkáiból.

A két időpontban különböző filmeket vetítünk, pontos lista hamarosan.

A filmek, melyeket vetítünk:

 • Alba vulva – Vermes Dorka filmrendező MA és Papp Tamás operatőr MA hallgató vizsgafilmje
 • A vírus – Kocsis Ágnes vizsgafilmje (2004)
 • Kaktuszember – Rudolf Olivér filmrendező MA és Császár Dániel operatőr MA hallgató vizsgafilmje
 • Villő – Lőrinczy Lia DokMA hallgató vizsgafilmje
 • Dub Hard – Balla Gábor vágó BA hallgató diplomafilmje
 • Nikó – Korom Anna filmrendező MA és Bedécs Lola operatőr MA hallgató vizsgafilmje
 • Tavaszi zápor – Szász János első filmje (1983)
 • Call Center – Kajlik Eszter filmíró BA hallgató animációs filmje

Helyszín: Nádor u. 15., CEU – Auditorium B

Férőhely: 150 fő

Jegyárak: normál 2000 Ft, diák/pedagógus: 1500 Ft, támogatói: 4000 Ft

20.00 SOHA JOBBAN - SZÍNHÁZ

-Szerinted, ha egy ember lennénk, ha mondjuk ikrek lennénk, és valamelyikünk felfalta volna a másikat az anyaméhben, szerinted jobb lenne?

-Magányosabb…

-Ennél?

 

Réka Ábris húga, nincs jól. Ábris Réka bátyja, nincs jól. Ábris öt év után beállít Rékához és egyre több kérdés merül fel. Mi történt anno, akkor és ott, de ami fontosabb, ki tehet róla? Léteznek családi átkok? Félnek a plüssök, ha egyedül utaznak? És hogy van az, hogy hiába bújik el az ember, itthon vagy külföldön, múltban, jelenben, és ezek közt ugrálva, valahogy csak kiborul az a kurva bili…

Írta: Komáromy Bese

Konzulens: Zilahy Anna

Produkciós vezető: Osváth Gábor

Fényterv: Kóródi Dániel

Zene: Hunyadi Máté, Ország Eszter

Osztályvezető tanár: Kárpáti Péter

Alkotók: Komáromy Bese, Pereznyák Nikolett

Helyszín: Nádor urca 15., CEU – 809

Férőhely: 25 fő

Jegyárak: normál 3000 Ft, diák/pedagógus 2000 Ft, támogatói 6000 Ft

20.30 MERINO

“Minden vonz, lehúz a közeli mélybe, különösen a lábam, már igazán messze van tőlem a lábam, sokkal messzebb, mint a többi testrészem, mármint a fejemtől, mert ott húztam meg magam, a fejemben, nem tévedés, a lábam mintha mérföldekre lenne, és azt hiszem, legalább egy hónapig tartana, ha magamhoz akarnám húzni,hogy megmossam, mondjuk, attól a pillanattól kezdve egy hónapig, amikor egyáltalán megtalálom. Különös, már nem érzem a lábamat, ármányosan kisurrant belőle az érzékelés, csak azt érzem, hogy akár csillagászati távcső látókörén is túl van. Netán erre mondják, hogy fél lábbal a sírban van az ember?”

Abszurd felnövéstörténet , egy hétköznapi fiúról, két felvonásban. 

Sötétben. Dalokkal.

Játsszák: Németh Kristóf, Kádár Kinga, Laczkó Tamara,Lakatos Dániel, Sebestény Jakab

Zenei vezető: Sebestény János
Dramaturg: Nyáry Pál
Írta: Sebestény Jakab
Rendezte: Nyáry Pál és Sebestény Jakab

Helyszín: Nádor urca 15., CEU – Aula

Férőhely: 50 fő

Az előadás hossza kb. 130 perc.

Jegyárak: normál 3000 Ft, diák/pedagógus 2000 Ft, támogatói 6000 Ft