Személyes színház

előadások újraértelmezése színházpedagógiai eszközökkel

alktsznh_header_jav2
bttn_sznho_ngy

A képzés során a résztvevők színházpedagógiát, improvizációt és kreatív írást tanulnak annak érdekében, hogy ezek segítségével alkotó módon tudjanak feldolgozni egy színházi előadást fiatalokkal. A kurzus második részében megtervezik saját foglalkozásukat, amit aztán ki is próbálhatnak.

OSZTÁLYVEZETŐK

Gyombolai Gábor, Perényi Balázs, Róbert Júlia

OKTATÓK

Gyombolai Gábor, Perényi Balázs, Róbert Júlia

Tartalom

A Képzésről

Szemléletet, módszertant és eszközkészletet kínálunk ahhoz, hogy miként lehet fiatalokkal egy színházi előadást alkotó módon feldolgozni.

A képzés során azzal foglalkozunk, hogy

  • egy színházi előadás formanyelvét hogyan lehet elemezni, a mondanivalóját hogyan lehet közösen értelmezni színházpedagógiai eszközökkel,
  • az előadás központi témáját, problémáját hogyan lehet improvizáció és kreatív írás segítségével tovább gondolni, úgy, hogy ezáltal önálló műalkotások szülessenek.
 

Fontosnak tartjuk, hogy a képzésen résztvevők azon a folyamaton menjenek végig, amelyen a későbbiekben végig fogják vezetni a csoportjukat. Éppen ezért a képzés felépítése a következőképpen néz ki:

  • az első része saját élményű (vagyis a hallgatók is előadást néznek, elemeznek, érzelmeznek, majd az improvizáció és a kreatív írás segítségével gondolkodnak és alkotnak tovább),
  • a második része pedig azt tanítja meg, hogy hogyan kell egy ilyen foglalkozást megtervezni és levezetni.

 

Képzésünk többféle módszertant egyesít, ezeket komplexen kezeli: a színházpedagógia, az improvizáció és a kreatív írás egyenlő mértékben jelenik meg a kurzusokon.

Mivel a képzést viszonylag kevés résztvevővel szeretnénk indítani (7-1­0 fő), ezért mindenkire megfelelő mértékben oda tudunk figyelni, a képzés második felében konzultációk során mindenkinek lehetősége lesz megtervezni egy 90 perces foglalkozást és az egészet le is vezetni. (a képzéseken általában csak kiválasztott 20 perc levezetésére szokott idő lenni)

A csoportvezetők színházi látásmódjának és eszköztárának színesítése mellett nagy hangsúly kerül a beszélgetés moderálásra, a megfelelő kérdéstechnikára, válaszok kezelésére, vélemények ütköztetésére, konszenzus kialakítására (a képzéseken általában épp ezen képességek elsajátítására és gyakorlására nincs idő)

 

Kiket várunk?

Mindazokat, akik fiatalokkal dolgoznak és akiknek lehetősége van egy színházi előadást értelmezni és alkotó módon továbbgondolni egy diákcsoporttal, vagy akik szeretnének a közeljövőben ilyen helyzetbe kerülni. (pedagógusok, színházi szakemberek, színházi nevelők, fiatalokkal foglalkozó civil szervezetnél dolgozó önkéntesek, művelődésszervezők, szabadidőszervezők, könyvtárosok, szociális munkások stb.)

KIK NE JELENTKEZZENEK?

Akik nem foglalkoztak még fiatalokkal, és nem is tervezik azt.

A KÉPZÉS INDULÁSA

  1. szeptember 17.

A KÉPZÉS VÉGE

2022. január 22.

Oktatási Napok

kéthetente      péntek     (14:30-18:45),
                        szombat   (9:00-18:00)

Szemeszterek Száma

1

HETI ÓRASZÁM

14

ÖSSZÓRASZÁM

120

HALLGATÓK SZÁMA

7-10

Helyszín

Budapest, V. kerület

Tandíj

  • 101 600 Ft (szemeszterenként 101 600 Ft) Bruttó ár, az ÁFÁ-t már tartalmazza.
  • A Freeszfe Egyesület hivatalos felnőttképzési intézmény. Nyilvántartásba vételi szám: 13-02-0007949, B/2021/001498
  • 2021. május 31-től már igényelhető diákhitel a felnőttképzési intézményekben is. Bővebb információ: Tudnivalók felnőttképzőknek – Diákhitel (diakhitel.hu)

A FELVÉTELIVEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK

A jelentkezési határidő: 2021. július 30.

A felvételi beszélgetést az augusztus 23-i héten fogjuk tartani. A feltöltött motivációs levelek alapján fogunk beszélgetni a jelentkezőkkel.

A Freeszfe Egyesület nem akkreditált oktatási intézmény, a képzések végén tanúsítványt adunk!

Ha kérdése van a képzéssel kapcsolatban írjon az oktatas@freeszfe.hu emailcímre!

nap a jelentkezési határidő lezártáig

JELENTKEZEM

Az alábbi GoogleForm kitöltésével jelentkezhet képzésünkre
JELENTKEZEM