FORGÁCS PÉTER FILMJEI

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, ÚJKLUB

MÁJUS 10. kedd, 17.00 – filmvetítések

kb.19.30 – beszélgetés az alkotókkal

JEGYÁR: 2000 Ft / FÉRŐHELY: 80 fő

A jegyár a két filmre és a beszélgetésre vonatkozik. Ha csak az egyik filmet szeretné megnézni, vagy a beszélgetésen nem szeretne részt venni, ugyanaz az ár.

17.00 BIBÓ BREVIÁRIUM

(69 perc, 2002)

“Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól …” Bibó István

A BIBÓ BREVIÁRIUM meditáció-film: a mágikusan komponált, karcos privát-film képsorok, Szemző Tibor visszafogott zene-folyama, s a válogatott Bibó szövegek Dobszay László érzékeny intonálásával együttesen, különös fényt vetnek az elmúlt százötven év traumatikus magyar históriájára. A bibói megközelítés mellyel a láthatatlan okok, okozatok, rejtett tények s motivációk láthatóvá válva bevonódnak a mai nemzeti, történelmi meditációba, a lezáratlan diskurzusba. A Bibó breviárium érzékletesen hozza közelebb a XX század legnagyobb magyar politikai gondolkodójának érvényes meglátásait, talán azoknak is, akik Bibó nevét hírből sem ismerik.

18.30 KEMÉNY 80.

(68 perc, 2016)

Forgács Péter Kemény György 80. születésnapjára készített filmet a grafikusművészről. Kemény Györgyöt elsősorban plakátok, lemezborítók, reklámgrafikák és társadalmi célú hirdetések alkotójaként ismerjük. Emellett készített kis- és nagyplasztikát, modern installációt, de a performanszoktól sem riadt vissza.

BALATON METHOD

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPOaNT, SZÍNHÁZTEREM

MÁJUS 10., kedd, 21.00 filmvetítés

(rendező: Szimler Bálint, operatőr: Rév Marcell, zenés road movie, 90 perc, 2015.)

22.30 – beszélgetés az alkotókkal

JEGYÁR: 2000 Ft / FÉRŐHELY: 340 fő

„Mindenki fejében él egy napfényes, fürdőzős, hajózós, lángosos kép a Balatonról, melyet Szimler Bálint és Rév Marcell Balaton Method című zenés filmjükkel most a zenei anyaghoz hűen alternatív módon közelítenek meg. (…)A Balaton Methodnak nincs klasszikus értelemben vett története. Szervezőelve a tó, rövid, frappáns átkötő képekkel, jelenetekkel különféle bandák (mint például az Akkezdet Phiai & Amoeba, a Bin-Jip, a Hó Márton és a Jégkorszak, a Grand Mexican Warlock, a Quimby, a Punnany Massif, az Elefánt stb.) klipjei követik egymást. Közös bennük, hogy a Balaton más-más tájain (Balatonföldvár, Szántód, Balatonalmádi, Révfülöp, Fonyód, Siófok, stb.), más-más szituációkban, és más-más évszakban pengetik a gitárokat, verik a dobokat és a billentyűket. Így a Balaton Method sem játékfilmnek, sem dokumentumfilmnek nem nevezhető, nehéz beskatulyázni, nehéz besorolni bármilyen műfajba. (…) A hangulat kiváló, a zenék ütősek, és a hangvétel alapvetően vidám, vicces, még akkor is, ha mélabúsabb, elgondolkodtatóbb számok hangzanak el. Frappáns képi, verbális és zenei poénok, gegek csattannak el. (Benke Attila, Prae.hu, 2015.)

DÉLIBÁB

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, SZÍNHÁZTEREM

MÁJUS 11. szerda, 20.30 filmvetítés

(rendező: Hajdu Szabolcs, operatőr: Nagy András, magyar western, 90 perc, 2014.)

22.00 – beszélgetés az alkotókkal

JEGYÁR: 2000 Ft / FÉRŐHELY: 340 fő

A magyar pusztán játszódó film egy afrikai futballista történetét meséli el, aki menekülni kényszerül a hatóságok elől egy eladott mérkőzést követően. Francis egy világtól elzárt tanyán talál menedéket mélyen a puszta szívében, ám hamarosan rádöbben, hogy a tanya valójában egy modern kori rabszolgatelep. Megjelenésével felkavarja a helyiek életét, az apátiába süllyedt foglyok a megmentőt, a kiskirályként uralkodó Cisco a riválist látja benne. Francis azonban nem vágyik a hős szerepére, az első adandó alkalommal menekülni próbál, de a puszta csalóka tájain lehetetlen eligazodni. Szökési kísérlete miatt a rabszolgák közé kerül, és akaratán kívül mégis lázadó válik belőle.