JEGYINFORMÁCIÓK:

A programok jeggyel látogathatók. A beszélgetések jegyára 500 Ft, a filmvetítések 2000 Ft, a színházi előadások 2000-3000 Ft.

Minden jegyre van 20% kedvezményünk, melyre diákok, nyugdíjasok és pedagógusok jogosultak. Ezt a kedvezményt csak a Marczibányi Téri Művelődési Központ pénztárában tudják érvényesíteni, online vásárláskor nem, ugyanis megfelelő igazolvány felmutatósa szükséges hozzá.

Minden programra vásárolható ún. támogatói jegy, melynek az ára 5000 Ft. Az online vásárláskor is érvényesíthető, a “Teljes ár” helyett a “Támogató jegy”rátát kell kiválasztani. Ezzel a Freeszfe Egyesületet támogatja.

IGEN, NEM! - interaktív bábkiállítás a nemiségről

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, JÁTSZÓTÉR

17.00

(HOSSZA KB. 40 PERC)

JEGYÁR: 1 000 Ft / FÉRŐHELY: 30 fő

Fotó: Grgity Nikoletta

Alkotók: Antóci Dorottya, Lestyán Attila, Pável Réka, Siflis Anna

Interaktív bábkiállítás
 
Tested lelked szőröstül-bőröstül?
Játszótéri bábkiállításunk a látogatókkal közösen térképezi a test érési folyamatainak jelenségeire adott közösségi, társadalmi válaszok hatásait az egyénre. A hagyományos tudásátadás keretein kívül eső tapasztalat és információ megosztása megtörténik így is, úgy is, ellenőrizetlen elképzelések mentén is.  Mert amiről beszélni lehet, arról beszélni kell.
Gyertek, és vegyetek részt a kiállításunkban, ahol a test és lélek kérdéseire keresünk választ.
Játsszunk együtt! Bábbal és báb nélkül.

FORGÁCS PÉTER FILMJEI

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, ÚJKLUB

17.00 – filmvetítések

kb.19.30beszélgetés az alkotókkal

A jegyár a két filmre és a beszélgetésre vonatkozik. Ha csak az egyik filmet szeretné megnézni, vagy a beszélgetésen nem szeretne részt venni, ugyanaz az ár.

JEGYÁR: 2000 Ft / FÉRŐHELY: 80 fő

17.00 BIBÓ BREVIÁRIUM

(69 perc, 2002)

“Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól …” Bibó István

A BIBÓ BREVIÁRIUM meditáció-film: a mágikusan komponált, karcos privát-film képsorok, Szemző Tibor visszafogott zene-folyama, s a válogatott Bibó szövegek Dobszay László érzékeny intonálásával együttesen, különös fényt vetnek az elmúlt százötven év traumatikus magyar históriájára. A bibói megközelítés mellyel a láthatatlan okok, okozatok, rejtett tények s motivációk láthatóvá válva bevonódnak a mai nemzeti, történelmi meditációba, a lezáratlan diskurzusba. A Bibó breviárium érzékletesen hozza közelebb a XX század legnagyobb magyar politikai gondolkodójának érvényes meglátásait, talán azoknak is, akik Bibó nevét hírből sem ismerik.

18.30 KEMÉNY 80.

(68 perc, 2016)

Forgács Péter Kemény György 80. születésnapjára készített filmet a grafikusművészről. Kemény Györgyöt elsősorban plakátok, lemezborítók, reklámgrafikák és társadalmi célú hirdetések alkotójaként ismerjük. Emellett készített kis- és nagyplasztikát, modern installációt, de a performanszoktól sem riadt vissza.

Kép3

BESZÉLGETÉSEK

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, CSUPOR TEREM

17.00 MERRE TOVÁBB?

Lakner Zoltánnal Hegyi Vivien és László Panna, televíziós műsorkészítő szakos Freeszfe hallgató beszélget arról, hogy mi történik jelnleg a magyar politikában, közéletben, hogyan érinti ez a huszonéveseket, merre tovább?

19.00 Szültél már ma?

Mekkora nyomást helyez a társadalom a nőkre a gyerekvállalással kapcsolatban? Mi van, ha az ember nem akar gyereket szülni, és mi van akkor, ha nem tud? Kevesebbet ér? Mekkora befolyása van a politikának, a társadalmi konvencióknak, a környezetnek, a médiának ebben a kérdésben? Mik azok a tabuk, amikről nem beszélünk az anyaság kapcsán, és mikkel ámítjuk magunkat?

Vendégek: Szentesi Éva író, Kajlik Eszter filmíró szakos Freeszfe hallgató, aki legutóbb a szülészeti erőszakról készített filmet, Hegyi Vivien televíziós műsorkészítő szakos Freeszfe hallgató és Nógrádi Noá a Patent Egyesület szakértője.

Moderátor: Dimitrov Nikoletta

JEGYÁR: 500 Ft / FÉRŐHELY: 20 fő

LELÁNCOLT PROMÉTHEUSZ - zenés lázadástörténet

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, KAMARA

20.00

(HOSSZA KB. 60 PERC)

 

JEGYÁR: 3000 Ft / FÉRŐHELY: 99 fő

ERŐ – Kaló Kristóf
HÉPHAISZTOSZ – Glávits Bence
PROMÉTHEUSZ – Simics Soma
AZ ÓKEANISZOK KARA – Tusor Regina, Ferenczi Dóri
ÓKEANOSZ – Kaló Kristóf
IÓ – Horváth Emmi
HERMÉSZ – Glávits Bence

ZENE – Birta Marci, Kaló Kristóf

LÁTVÁNY – Heim Fanni Alexandra

DRAMATURG – Bezerédi Bendegúz

RENDEZŐ – Zrinyifalvi Eszter

Prométheuszt kiláncolják a sziklához büntetésül, hogy senkivel se beszélhessen. Mivel Prométheuszt kiláncolták a sziklához, mindenki eljön hozzá, hogy beszéljen vele. Prométheusz megteremtette az embert és ellopta nekik a tüzet az istenektől. Ezért bűnhődnie kell, mert Zeusznak senki sem mondhat ellent, hiszen csak most akarja megszilárdítani frissen átvett hatalmát és aki ellenkezik, azon példát statuálnak. Prométheusz viszont tudja, hogy egyetlen rendszer sem tart örökké és a zsarnokok ellen végül mindig fellázadnak, ahogy Zeusz nagyapja ellen az apja, vagy Zeusz apja ellen. A hangosan kimondott szavak nemcsak a hatalom fülébe jutnak el és az érvek szájról szájra szállnak. Ha más lehetőség nincs az ellenállásra, beszélni kell, beszélni, beszélni. A gondolat lángját fel kell szítani, mert egy rendszert csak úgy lehet leváltani, ha hiszünk a változás lehetőségében.

És az istenek egymással vívott háborúik között észre sem veszik, hogy az embernép szépen lassan öntudatra ébred…

Borítsd be egedet, Zeusz,
Felhőgomolyoddal,
S mint gyermek, ki bogáncsnak
Lecsapja fejét, játssz
Tölgyfával, hegyorommal;
De hagyd meg nekem
A Földet, a kunyhóm,
Mit nem te raktál,
És tűzhelyemet,
Amelynek a lángját
Tőlem most irigyled.

A Leláncolt Prométheusz szereplői istenek, akik pontosan olyan gyarlók és vétkesek, mint az emberek, csak éppen örök életük van egymás létezését megkeseríteni. Egymás ellen áskálódnak, helyezkednek az új rendszerben és próbálnak minél biztosabb pozícióba jutni. Az egynapélő ember számára minden a tűzzel kezdődik, a tudással, mely lehetővé teszi, hogy ne függjön az istenektől többé. Prométheusz 13 emberöltőnyi időt raboskodik a Kaukázus sziklájához kötve, mialatt alkotása az emberiség önállósítva magát a saját útján megy. És hát ki ne lenne büszke egy olyan mesterműre, mint az emberiség, nem igaz?

FREE EGYETEM - GÁBOR GYÖRGY ELŐADÁSA: Európa pillérei – Athén, Róma, Jeruzsálem

JEGYÁR: 500 Ft / FÉRŐHELY: 30 fő

MARCZIBÁNYI TÉRI SZABADIDŐKÖZPONT, CSUPOR TEREM
21.00
 
A Free Egyetem egy olyan program sorozat, ahol oktatóink olyan nyilvános egyetemi előadásokat tartanak, ahol egy kis időre bárki freeszfe-hallgatónak érezheti magát.

Dr. Gábor György PhD. vallásfilozófus, habilitált egyetemi tanár, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének volt tudományos főmunkatársa, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. 1978-ban az ELTE Bölcsészettudományi Kar, esztétika és magyar nyelv és irodalom szakon, 1979-ben filozófia szakon szerzett diplomát.

BALATON METHOD

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, SZÍNHÁZTEREM

21.00 filmvetítés

(rendező: Szimler Bálint, operatőr: Rév Marcell, zenés road movie, 90 perc, 2015.)

22.30 – beszélgetés az alkotókkal

JEGYÁR: 2000 Ft / FÉRŐHELY: 340 fő

„Mindenki fejében él egy napfényes, fürdőzős, hajózós, lángosos kép a Balatonról, melyet Szimler Bálint és Rév Marcell Balaton Method című zenés filmjükkel most a zenei anyaghoz hűen alternatív módon közelítenek meg. (…)A Balaton Methodnak nincs klasszikus értelemben vett története. Szervezőelve a tó, rövid, frappáns átkötő képekkel, jelenetekkel különféle bandák (mint például az Akkezdet Phiai & Amoeba, a Bin-Jip, a Hó Márton és a Jégkorszak, a Grand Mexican Warlock, a Quimby, a Punnany Massif, az Elefánt stb.) klipjei követik egymást. Közös bennük, hogy a Balaton más-más tájain (Balatonföldvár, Szántód, Balatonalmádi, Révfülöp, Fonyód, Siófok, stb.), más-más szituációkban, és más-más évszakban pengetik a gitárokat, verik a dobokat és a billentyűket. Így a Balaton Method sem játékfilmnek, sem dokumentumfilmnek nem nevezhető, nehéz beskatulyázni, nehéz besorolni bármilyen műfajba. (…) A hangulat kiváló, a zenék ütősek, és a hangvétel alapvetően vidám, vicces, még akkor is, ha mélabúsabb, elgondolkodtatóbb számok hangzanak el. Frappáns képi, verbális és zenei poénok, gegek csattannak el. (Benke Attila, Prae.hu, 2015.)