JEGYINFORMÁCIÓK:

A programok jeggyel látogathatók. A beszélgetések jegyára 500 Ft, a filmvetítések 2000 Ft, a színházi előadások 2000-3000 Ft.

Minden jegyre van 20% kedvezményünk, melyre diákok, nyugdíjasok és pedagógusok jogosultak. Ezt a kedvezményt csak a Marczibányi Téri Művelődési Központ pénztárában tudják érvényesíteni, online vásárláskor nem, ugyanis megfelelő igazolvány felmutatósa szükséges hozzá.

Minden programra vásárolható ún. támogatói jegy, melynek az ára 5000 Ft. Az online vásárláskor is érvényesíthető, a “Teljes ár” helyett a “Támogató jegy”rátát kell kiválasztani. Ezzel a Freeszfe Egyesületet támogatja.

BESZÉLGETÉSEK

17.00 Sztrájk, polgári engedetlenség, munkajog

Mi a szakszervezet szerepe, létezik-e egyáltalán jól működő szakszervezet? Hogyan tud egy munkavállaló sztrájkolni? Mi a polgári engedetlenség? Mennyire van joga a munkavállalónak kritikusan megszólalni? Vagy ha fizetést kapunk a munkánkért, akkor tulajdon is vagyunk?

A beszélgetés résztvevői: Törley Kata – a Tanítanék mozgalom vezetője, pedagógus, Rihay-Kovács Zita – a FESZ ügyvezetője, jogász, Zeller Judit – a TASZ jogásza

Moderátor: Csató Kata, oktató, a Freeszfe Egyesület elnöke

19.00 CIVILEK A HÁBORÚBAN

Elborzadva nézzük a háborús felvételeket Ukrajnából, naponta halljuk Zelenszkij és Putyin nevét. De hogy éli meg az átlagember a háborút? Mi történik a gyakorlatban akkor, amikor megszólalnak a légvédelmi szirénák és menekülni kell? Hogy lehet halálfélelemben élni? Miért menekül el az, aki elmenekül, és miért marad az, aki marad? Hol az ember a háborúban?

Földes András – a Telex haditudósítója, Kőszegi Mária – színész, a Migration Aid önkéntese, S. Gondán Klára – újságíró, a Délszláv háború átélője, Siflis Anna – a Freeszfe végzős bábrendező szakos hallgatója, gyerekként a Délszláv háború átélője, Terék Anna – vajdasági költő, drámaíró, pszichológus

Moderátor: Vörös Viktória Rozália, művészeti kommunikáció szakos Freeszfe hallgató

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, ÚJKLUB

JEGYÁR: 500 Ft / FÉRŐHELY: 50 fő

DEMOKRATIKUS JÁTSZÓTÉR

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, KAMARA

19.00

Időtartam: 2 óra + 1 óra beszélgetés igény szerint

Korosztály: 16+

Létszám: 9 24 fő

Drámainstruktorok: Antal Bálint, Csernai Mihály, Kabdebon Dominik, Magasi Dalma,    Milovits Hanna

Mitől lesz demokrácia, a demokrácia? A szavazástól? Hogyan működik egy demokratikus parlament? Egyenjogúan? A demokratikus játszótéren közösen járjuk körbe a nyugati civilizáció legelterjedtebb államformájának kérdéseit egy jövőbeli fiktív világban, melyben óriási válságban van a képviseleti demokrácia, a kormány feloszlatása után az ország lakosságából sorsolás útján létrejön az új országgyűlés: ezek lesztek Ti, a Civil Parlament. A frissen megalakult parlament alkotmányozó ülésén pedig szavazásra kerül a nép által felterjesztetett első és legfontosabb ügy: milyen feltételhez kössük a választójogot. Hogy mi lesz az ország sorsa, az csak rajtatok áll!

 

FREE EGYETEM - BÁRON GYÖRGY: Végül kisüt a nap...

JEGYÁR: 500 Ft / FÉRŐHELY: 50 fő

MARCZIBÁNYI TÉRI SZABADIDŐKÖZPONT, ÚJKLUB
21.00
 
A Free Egyetem egy olyan program sorozat, ahol oktatóink olyan nyilvános egyetemi előadásokat tartanak, ahol egy kis időre bárki freeszfe-hallgatónak érezheti magát.

A külső és belső valóság ideje és terei Makk Károly-Tóth János Szerelem című filmjében. Egy remekmű close-watching elemzése. Történelem, politika, szerelem.  

Dr. Báron György  szerkesztő, filmesztéta, a magyar filmkritikaírás kiemelkedő alakja. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége kritikusi szakosztályának elnöke, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) hazai képviselője.

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát, majd elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége újságíró-iskoláját. 1975-től a Magyar Rádió szerkesztője, majd vezető szerkesztője. 1985–1989 között az Iparművészeti Főiskola oktatója volt. 1990-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, jelenleg a Freeszfe oktatója. Oktatott az ELTE -n, a Kodolányi János Főiskolán, a Zsigmond Király Főiskolán.

BÉKEIDŐ

MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, SZÍNHÁZTEREM

20.30 filmvetítés

(rendező: Hajdu Szabolcs, operatőr: Bántó Csaba, filmdráma, 92 perc, 2020)

22.00 – beszélgetés az alkotókkal

JEGYÁR: 2000 Ft / FÉRŐHELY: 340 fő

A Békeidő egy film-antológia, több, egymásba kapcsolódó történettel. Különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán, legyen szó párkapcsolatról, barátságról, szülő és gyerek, állam és polgár viszonyáról.
A cselekmény egy éjszaka alatt zajlik, és több fő történetszálat ötvöz, melyek újabb történetek és karakterek felé ágaznak el: egy protestáns pap és családja közötti konfliktus; egy politikai aktivista nő tizenéves lányának kalandjai; egy középkorú színész és a felesége házassági válsága, valamint egy híres színházrendező és fiatal pártfogoltjának története.