JEGYINFORMÁCIÓK:

A programok jeggyel látogathatók. A beszélgetések jegyára 500 Ft, a filmvetítések 2000 Ft, a színházi előadások 2000-3000 Ft.

Minden jegyre van 20% kedvezményünk, melyre diákok, nyugdíjasok és pedagógusok jogosultak. Ezt a kedvezményt csak a Marczibányi Téri Művelődési Központ pénztárában tudják érvényesíteni, online vásárláskor nem, ugyanis megfelelő igazolvány felmutatósa szükséges hozzá.

Minden programra vásárolható ún. támogatói jegy, melynek az ára 5000 Ft. Az online vásárláskor is érvényesíthető, a “Teljes ár” helyett a “Támogató jegy”rátát kell kiválasztani. Ezzel a Freeszfe Egyesületet támogatja.

A KRÉTAKÖR

MARCZIBÁNYI TÉRI SZABADIDŐKÖZPONT, KAMARA

14.30

(Hossza kb. 1 óra)

JEGYÁR: 3000 Ft / FÉRŐHELY: 70 fő

Előadók és alkotók:
Gruse – Mészáros Blanka
Első énekes – Bánfalvi Eszter
Második énekes – Feczesin Kristóf
Harmadik énekes – Ficza István

Zene: Szászi Petra
Látvány: Vermes Nóra
Drámainstruktor: Milovits Hanna és Rábavölgyi Tamás
Dramaturg: Al-Farman Petra
Rendezőasszisztens: Borhi Lilla, Darányi F. Hanna
Rendező: Fodor Orsolya

“Segíts a segítségre szorulónak, segítségre szoruló”

Gruse egy egyszerű konyhalány, akit nem különleges jósága választ ki, hanem maga a cselekvés, egy vészhelyzetben meghozott döntés. Kezébe adnak egy gyereket, a kormányzóné gyerekét, akit a lázadók keresni fognak. Gruse lerakja. Aztán felveszi és menekül – egy gyerekért, aki nem az övé.
Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör c. drámája alapján készülő tantermi előadás a segítségnyújtás identitásformáló erejének, a döntés felelősségének kérdését járja körbe.
Gruse az örökbefogadás érzelmi és fizikai útján, a szeretet küzdelmén – lemondások és áldozatok során keresztül – megy végig. A jó-ért vállalt kockázat és felelősség súlyának útja az övé, egy felnövés-történet. A krétakör többezer éves története epikus dialektikával négy színészre, roncsolt grúz népzenére, iskolai terekre. 

BEST OF FREESZFE

MARCZIBÁNYI TÉRI SZABADIDŐKÖZPONT, SZÍNHÁZTEREM

18.00 filmvetítés

JEGYÁR: 2000 Ft / FÉRŐHELY: 340 fő

Filmrendező BA és MA, operatőr, valamint televíziós műsorkészítő hallgatóink filmjeit vetítjük.

A program (a sorrend nem végleges):

Vermes Dorka FÉNY (10:42)

A little boy surrendered by bleakness spends the afternoon by himself.

Forrás AnnaISTEN HOZOTT (10:00)

Egy fiatal lány menekülni kényszerül, miután helyiek támadnak rá szexualítása miatt.

Farkas Marcell – SZEURUM (16:00)

A filmben Peti és Irma a szép értékeket keresik, az események, amik pedig megtörténnek velük azok mind a nagy sors részei, és a szép gondolatúak átka.

Márton Dorottya – TRANSZVARIETÉ (9:00)

Zsoltot, aki csütörtöktől szombatig Zsófinak öltözik, és esténként fellép a 7. kerületi Ver Decó Klubban. Egy kisebbségi csoport részeként, identitásának megvédéséért folytatott napi harcban, Zsófi a mérsékelt liberalizmus egyik típusát képviseli amikor saját nemi identitását, szexualitását vagy alternatív életmódját tárgyalja.

Török Marcell – ÉSZAKI PART (8:00)

Aluljáró, éjszaka. Michal sört iszik, egyedül. Alfréd is nagyon szeretne sört inni, de neki nincs söre, csak egy festménye. Képzeljük el, hogy Michal és Alfréd a két utolsó ember a Földön.

Olasz Renátó – ÁRTATLAN SZEMMEL (29:00)

Párhuzamos történetek két magyar párkapcsolatban. A gyerek vállalás kérdése, ami összeköti őket. Talán több is: rettegés az elköteleződéstől, a felelősségvállalástól, a magánytól, egymástól és önmaguktól. Hogy képtelenek együtt élni, hogy képtelenek őszintének lenni. 

Farkas Áron – HAKNI

Egy lány egyszemélyes közönségének ad koncertet.

Székely Szabolcs – ÁRMIN (6:15)

Egy drag queen életében, valójában nem a tevékenyég, amit csinál a legérdekesebb, hanem a személyiség, ami mögötte van. Ármin küzdelme tükrözi a magyar fiatalok belső instabilitását.

Kajlik Eszter: MÉG EGYET APUKA KEDVÉÉRT (2:32)

Egy kevéssé ismert szexista szülőszobai gyakorlatról, és arról, hogy hogyan befolyásolja azoknak az életét, akik ezt elszenvedték.

CALL CENTER (2:36)

A közeli jövőben a havazás ritka és különleges alkalom lesz. Egyesek számára nosztalgikus múlt, amelyet újra kell teremteni, mások viszont egy lehetséges piaci résnek látják. 

A KÉT FARKAS (3:25)

Rövid mese arról, hogyan akadályozhat minket a mohóság abban, ha el akarunk érni valamit.

Ladányi Jancsó Jákob – AZ ELVESZÍTHETŐ DOLGOK SZERETETE (19:00)

Varga Gábor – PITVARSZK (10:00)

Egy Bodor Ádám novella adaptáció. A gyászról, a befagyott érzelmekről szól.

Elek Judit Sára – ÉS EZÉRT ÉN NAGYON SZERETLEK TÉGED (19:50)

Karácsony Péter – LESEN (16:00)

Rudolf Olivér  – AZ X – KRYPTONIT PROJEKT (10:55)

BA-s és MA-s operatőrök etűdjei – 15:00

FREE EGYETEM - PÁL MONIKA ELŐADÁSA: Vissza a múltba? Thuküdidész csapdája és a világrendetlenség

MARCZIBÁNYI TÉRI SZABADIDŐKÖZPONT, ÚJKLUB
16.30
 
A Free Egyetem egy olyan program sorozat, ahol oktatóink olyan nyilvános egyetemi előadásokat tartanak, ahol egy kis időre bárki freeszfe-hallgatónak érezheti magát.
 
JEGYÁR: 500 Ft / FÉRŐHELY: 30 fő

2022. A történelembe az orosz agresszió éveként, talán valaminek a végeként, korszakhatárként vonul be. Nem tudjuk azonban pontosan leírni, hogy milyen új világrend veheti kezdetét, ha egyáltalán az eddigiektől valami gyökeresen más körvonalazódik a szemünk előtt, legfeljebb arra vállalkozhatunk, hogy az eddig látott események, áramlatok alapján leírjuk, milyen világban is élünk most, miféle világrendetlenség uralja a glóbuszt. Az előadás a nemzetközi kapcsolatok alapkifejezéseire kérdez rá, azok jelentését értelmezi: mi az, hogy nagyhatalom, mit értünk biztonságon, demokrácián, milyen a multipoláris világrend jellege, beszélhetünk-e hidegháborúról. Az időbeli keret szűkössége és a téma komplexitása miatt az előadás során csupán a nemzetközi kapcsolatok kirakósának részeit ismerhetjük meg, a puzzle-t egészben nem, de talán így is megérthetjük, hogy a szavak pontos használata mennyire lényeges, hogy a történelmi párhuzamok  mankóként szolgálnak a jövőre nézvést, viszont túlzott leegyszerűsítésük a megértés gátjaként akadályozza a tisztánlátást.

Dr. Pál Monika PhD. az ELTE BTK-n szerzett (angol-történelem-politikaelmélet szak, M.A.) diplomája után a CEU-n tanult tovább (modern történelem és nacionalizmus tanulmányok, M.A). Doktori fokozatát a Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán kapta kézhez, ugyanitt, a Politikatudományi tanszéken kapta első állását is. 2003-2005 között Brüsszelben, az Európai Parlamentben az ALDE frakció állampolgári jogokkal, bel- és igazságüggyel foglalkozó bizottságában tevékenykedett politikai tanácsadóként. 2011 óta a Tomori Pál Főiskolán főiskolai docens, a nemzetközi tanulmányok tárgyainak főállású oktatója, 2018 óta szakfelelős. Szakterülete a brit politika, az Európai Unió, a globális világrend alakulása.