MŰVÉSZETI KOMMUNIKÁCIÓ

OSZTÁLYVEZETŐK: Veszprémi Judit, Virányi Orsolya, Román Zsuzsa

Képzésünk a  színházi, a filmes és a civil szféra kommunikációs területeivel foglalkozik, melynek során gyakorlati szakemberek segítségével sajátíthatják el a kulturális kommunikáció alapjait. Mivel a képzés oktatói gyakorlati szakemberek, ezért a gyakorlati példákra, a munka során felmerülő hétköznapi problémák megoldására fektetjük a hangsúlyt. Az oktatókon kívül a hallgatók sok vendéggel is találkoznak, akik már a szakmában dolgozó szakemberek.

A KÉPZÉS RÉSZLETES LEÍRÁSA:

Az egyéves képzés célja olyan kommunikációs szakemberek képzése, akik színházi és filmes területen tudnak elhelyezkedni, megállják helyüket úgy a civil, mint az állami szféra kulturális intézményeiben is. Az oktatás gyakorlati,  a hallgatók megismerik a film- és színházi kritikaírás szempontjait, létjogosultságát, a fesztiválszervezés alapjait, megtanulnak összeállítani egy kommunikációs kampányt, kis- és nagyelérésű stratégiát, megismerik a nagy nézőterek megtöltéséhez szükséges eszközöket. De a képzés része a beszédtechnika is, csakúgy mint a kommunikációs- és önismereti tréning, amely ééletszerű szituációk kezelésére készíti fel a résztvevőket. Megtanulnak képet elemezni, kiválasztani, hogy milyen a jó fotó, és ennek érdekében fotóspróbákon is részt vesznek. Elsajátíthatják a filmforgalmazási alapismereteket, hogy hogyan épül fel egy forgatás,  és ugyanezt ismertetjük a színházi és a televíziós területen is. Elmélkedünk jogi kérdésekről is, sajtóetikáról, közéleti kérdésekről, helyes magatartásról. Az állampolgári- és jogi alapismeretek szintén gyakorlati órák keretében sajátíthatók el.  A hallgatók megtanulnak pályázatot írni, jól targetált online hirdetést készíteni, közösségi tartalmat előállítani. Megismerhetik a zenés színház menedzsment eszköztárát és a bulvársajtó kommunikációs technikáit. Fontos szegmens a crowdfunding (közösségi finanszírozás), ami manapság elengedhetetlen. A képzést elvégző hallgató nem csak sajtóközleményt tud majd írni, de sajtólistával, átfogó digitális ismeretekkel (Canva, Google forms, stb…) rendelkezik.

A gyakorlati tudnivalók mellett hangsúlyt fektetünk arra is, hogy biztos tudásról rendelkezzenek a hallgatók arról, hogy mit várhatnak a munkáltatóiktól és mik a kötelezettségeik.

Közös színház- és mozilátogatás, fotóspróbákon-, valamint a Freeszfe workshopjain való részvétel is része az oktatásnak. A kommunikációs osztály szervezi a Freeszfe rendezvényeit, de intézményen kívüli gyakorlati munkafolyamatokba is bevonódhatnak.

Az egyéves alapozó képzés után részt vehetnek egy nem kötelező, de még komplexebb tudást nyújtó kulturális menedzser képzésen, melyet Rozgonyi-Kulcsár Viktória és Barda Beáta vezet.

 

TANTÁRGYAK:

 • PR- és marketing ismeretek, kulturális kampánytervezés és költségvetés
 • színházi ismeretek
 • alapvető digitális programok ismerete (Google forms, WordPress, Canva)
 • content management, tartalomgyártás
 • bevezetés a televíziós gyártási és marketing ismeretekbe, televíziós szerkesztési ismeretek
 • beszédtechnika
 • kommunikációs- és önismereti tréning
 • fesztivál- és rendezvényszervezés
 • színházi előadáselemzés és színházi kritika írás
 • nyomdai- és grafikai ismeretek, kiadványszerkesztés
 • képhasználat, vizuális látásmód fejlesztés, fotóelemzés
 • pályázatírás
 • filmgyártási ismeretek
 • filmtörténet és filmelmélet ismeretek
 • média, jog és moralitás
 • bulvársajtó kommunikáció
 • zenés színház menedzsment, nagy nézőtér megtöltéséhez szükséges eszközök ismerete
 • közösségi marketing, web 2.0 marketing (hírlevélrendszerek ismerete)
 • állampolgári- és jogi alapismeretek

KIKET VÁRUNK?

KIK NE JELENTKEZZENEK?

Olyan fiatalokat és idősebbeket, akiket érdekel a színház és a film háttérmunkája, a kommunikációs területek. Nincs szükség előképzettségre, de nem is kizáró ok.

Akiknek nem fér bele, hogy a munkájuk mellett hétvégente tanuljanak. Egy éven át majdnem minden szombaton oktatás van. Mivel az órák egymásra épülnek, ezért 20%-nál több hiányzás nem megengedett. Vannak házi feladatok, hiszen a képzés gyakorlati.

Fontos, hogy nem művészképzésről van szó. Tehát aki rendező, vagy színész szeretne lenni, ne erre a képzésre jelentkezzen.

KÉPZÉS INDULÁSA: 2023. szeptember 16. szombat

KÉPZÉS VÉGE: 2024. június 29. szombat

SZEMESZTEREK SZÁMA: 2 (plusz egy választható szemeszter)

ÖSSZÓRASZÁM: kb. 500 óra

HETI ÓRASZÁM: 10-14

OKTATÁSI NAPOK: szombat 10.00-től 17.00-ig, havonta egy pénteken 18.00-tól 21.00 óráig, kéthavonta egy szombat szabad.

HALLGATÓK SZÁMA: 10-12 fő

TANDÍJ: szemeszterenként bruttó 300.000 Ft  (tehát a teljes képzés ára 600.000 Ft)

KÉPZÉS HELYSZÍNE: CEU, Nádor u. 15., V. kerület

A FELVÉTELI: kétfordulós felvételi,  szóbeli és írásbeli fordulók

A személyes felvételik időpontja augusztus 21 és 22. (mindkét nap). A személyes felvételin való részvétel kötelező, nem lehetséges az online megjelenés.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2023. JÚLIUS 30. ÉJFÉL

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A FREESZFE KÉPZÉSEIRŐL:

Képzéseink a felnőttképzési törvény hatálya alatt valósulnak meg. A Freeszfe Egyesület felnőttképzési száma: B/2021/001498

A képzés elvégzése után a hallgatók Tanúsítványt kapnak. Nem diplomás képzés!

A képzés idejére kollégiumot tudunk biztosítani.

A tandíjat vagy félévente tudják befizetni, vagy havi részletekben. Részletfizetésre más konstrukciókban is van lehetőség.