SZEMÉLYES SZÍNHÁZ

avagy színházpedagógia kreatív írással és improvizációval fűszerezve

OSZTÁLYVEZETŐK: Gyombolai Gábor, Perényi Balázs, Róbert Júlia

OKTATÓK: Gyombolai Gábor, Perényi Balázs, Róbert Júlia

A képzés első részében a résztvevők színházpedagógiát, improvizációt és kreatív írást tanulnak annak érdekében, hogy ezek segítségével alkotó módon tovább tudjanak gondolni és újra tudjanak értelmezni egy színházi előadást fiatalokkal. A kurzus második részében a résztvevők megtervezik saját 90 perces foglalkozásukat, amit aztán meg is valósítanak.

A KÉPZÉS RÉSZLETES LEÍRÁSA:

Szemléletet, módszertant és eszközkészletet kínálunk ahhoz, hogy miként lehet fiatalokkal egy színházi előadást alkotó módon továbbgondolni és újraértelmezni.

A képzés során azzal foglalkozunk, hogy

  • egy színházi előadás formanyelvét hogyan lehet elemezni, a mondanivalóját hogyan lehet közösen értelmezni színházpedagógiai eszközökkel,
  • az előadás központi témáját, problémáját hogyan lehet improvizáció és kreatív írás segítségével továbbgondolni, úgy, hogy ezáltal önálló műalkotások (szövegek, jelenetek) szülessenek.

 

Fontosnak tartjuk, hogy a képzésen résztvevők azon a folyamaton menjenek végig, amelyen a későbbiekben végig fogják vezetni a csoportjukat. Éppen ezért a képzés felépítése a következőképpen néz ki:

  • az első része saját élményű (vagyis a hallgatók is előadást néznek, elemeznek, továbbá improvizációs technikákat tanulnak és a kreatív írás, a dramaturgia alapjait sajátítják el),
  • a második része pedig azt tanítja meg, hogy hogyan kell egy alkotó-újraértelmező foglalkozást megtervezni, amit aztán a résztvevők le is vezethetnek

 

A képzés többféle módszertant egyesít, ezeket komplexen kezeli: a színházpedagógia, az improvizáció és a kreatív írás egyenlő mértékben jelenik meg a kurzusokon.

Mivel a képzés viszonylag kevés résztvevővel indul (8-1­0 fő), ezért a képzésvezetők a csoportos órák során is mindenkire megfelelő mértékben oda tudnak figyelni, a képzés második felében pedig egyéni konzultációk segítségével nyílik lehetőség arra, hogy mindenki megtervezze a 90 perces foglalkozását, amit utána meg is valósíthat, a foglalkozásvezetésről pedig visszajelzést kap. (Más képzéseken általában csak egy kiválasztott 20 perc levezetésére szokott idő lenni)

KIKET VÁRUNK?

Mindazokat, akik fiatalokkal dolgoznak és akiknek lehetősége van egy színházi előadás kapcsán gondolkodni és játszani egy diákcsoporttal, vagy akik szeretnének a közeljövőben ilyen helyzetbe kerülni.

(pedagógusok, színházi szakemberek, drámainstruktorok, színházi nevelők, fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek munkatársai, művelődésszervezők, szabadidőszervezők, könyvtárosok, szociális munkások stb.)

KIK NE JELENTKEZZENEK?

Nem ajánljuk ezt a képzést azoknak, akik nem kedvelik a gyerekeket, fiatalokat és nem szeretnének velük foglalkozni.

KÉPZÉS INDULÁSA: 2022. október 21.

KÉPZÉS VÉGE: 2023. február 18.

SZEMESZTEREK SZÁMA: 1

ÖSSZÓRASZÁM: 120 óra

HETI ÓRASZÁM: 15

OKTATÁSI NAPOK: kéthetente péntek 14:30-18:30, szombat 9:00-18:00

HALLGATÓK SZÁMA: min. 8 – max. 10 fő

TANDÍJ: bruttó 110.000 Ft

KÉPZÉS HELYSZÍNE: CEU, Nádor u. 15., V. kerület

HOGYAN TUDSZ JELENTKEZNI?

A jelentkezéshez szükséges:

  • Kitöltött jelentkezési lap
  • Önéletrajz
  • Motivációs levél
  • Részvétel a felvételi eljárásban   

Jelentkezési határidő: 2022. június 5. vasárnap, éjfél

Amennyiben marad hely, pótfelvételit hirdetünk, melynek jelentkezési határideje 2022. július 30.

A FELVÉTELIRŐL:

A felvételi időpontja: 2022. június 16-17.

Fordulók száma: 1

Helyszín: CEU, V. kerület, Nádor u. 15.

A felvételi egy beszélgetés lesz. Minden jelentkező e-mailben értesítést kap. Kérjük, hogy jó e-mailcímet adjanak meg a jelentkezésnél, és figyeljék is azt!

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A FREESZFE KÉPZÉSEIRŐL:

Képzéseink a felnőttképzési törvény hatálya alatt valósulnak meg. A Freeszfe Egyesület felnőttképzési száma: B/2021/001498

A képzés elvégzése után a hallgatók Tanúsítványt kapnak. Nem diplomás képzés!

A képzés idejére kollégiumot tudunk biztosítani.

A tandíjat vagy félévente tudják befizetni, vagy havi részletekben. Részletfizetésre más konstrukciókban is van lehetőség.