Tarr Béla december 1. és 15. között nemzetközi filmes mesterkurzust tart angol nyelven a Freeszfe Egyesület szervezésében.

Tizenkét pályájának elején álló rendező és operatőr munkáját a világhírű művész mentorálja. A közös alkotói folyamat az alábbi munkamenet szerint épül fel:

 • Előadás
 • Tervek megvitatása
 • Személyes konzultációk a tervekről
 • Helyszínek, terepszemlék
 • Szereposztás
 • Forgatások előkészítése, díszlet, jelmez stb.
 • Vágás, utómunkák
 • Az elkészült munkák vetítése

Helyszín: CEU, Nádor utca 15.

Jelentkezés feltétele: korábbi rövidfilm felvétele, motivációs levél és önéletrajz

Jelentkezési határidő: november 15.

Képzés díja: 1000 EUR, amely magában foglalja a képzés díját és a szállást (társítással)

10 hallgató számára kedvezményes képzési díjat biztosítunk, amely 500 EUR. A 10 hallgatót a beküldött munkák alapján választjuk ki.

Regisztráció: https://forms.gle/wF54VVjYMz1TtNmW7

 

Tarr Béla korábban így nyilatkozott a Film.hu-nak:

„Általánosságban egy kezdő filmesnek a következőt tudom mondani. Nem a filmezést kell megtanulnod, hanem az életet. Ha megérted az életet, akkor utána a stílus megtalál téged, és érezni fogod, hogyan kell filmezned. Minden kérdésedhez hozzáadódik egy stílus, és ha felmerül egy újabb kérdés, arra már kicsit másképpen kell válaszolnod. Lépésről lépésre felépítesz egy saját filmnyelvet, már ha igazi filmes vagy. Diploma pedig nem kell, tőlem soha senki nem kért diplomát.

Szerintem hülyeség, ha valakit azért hívunk színésznek, rendezőnek, szóval szakmabelinek, mert van diplomája. Ha egy operatőr azt hiszi, hogy attól lesz jó operatőr, mert van egy vadonatúj, csiricsáré kamerája, akkor hatalmasat téved. Egy közönséges iPhone-nal is tudsz baromi jó filmet csinálni, az a lényeg, hogy legyen benned energia, düh, bátorság és szarjál az egészre! A 21. században, amikor már egy telefonnal is lehet filmezni, fölösleges megtanulni a szabályokat, mert úgysem vonatkoznak rád.”

IDŐPONT: december 1-15.

Helyszín: Budapest, V. kerület, Nádor u. 15.

Hallgatók száma: 12 fő

Jelentkezés feltétele: korábbi rövidfilm felvétele, motivációs levél és önéletrajz

Jelentkezési határidő: november 15.

A tábor díja: 1000 EUR, amely magában foglalja a képzés díját és a szállást (társítással)

 

Béla Tarr’s mastercourse at Freeszfe

Béla Tarr, one of Hungary’s most famous director will be teaching an international mastercourse at Freeszfe. The course will take place between 1-15th of November.  The classes will be in English.

Tarr will be teaching 12 young directors and cinamatographers.

The course will include:

 • A presentation by Tarr
 • Discussing the works of the attendees
 • Personal consultations with the attendees about their works
 • Location scout
 • Preproduction, preparations for shooting: Costumes, set etc.
 • Post production, cutting
 • Screening of the finished projects

 

WHERE: CEU, NÁDOR STREET 15, BUDAPEST

REQUIREMENTS: A short film, CV, and a motivational letter

APPLICATION DEADLINE: November 15.

PRICE: 1000 EUR, which includes the course and the accommodation

FOR THE 10 BEST  ATTENDEES WE OFFER A 500 EUR PRICE, THE WINNERS WILL BE CHOSEN BASED ON THE SHORT FILMS THEY SUBMITTED.

REGISTRATION: https://forms.gle/wF54VVjYMz1TtNmW7

 

Interview with Béla Tarr:

In general I’d say the following for an aspiring film maker: You dont have to learn how to make a movie, you have to learn how to live. If you understand life itself, Your style will find you, and You’ll know how to make movies. With each question you ask, You’ll get closer to your style, and to each question YOu’ll have slightly different answers. With these steps You’ll build an original style, if You’re good. You dont need a degree to make good movies. No one ever asked me about my degree.

I dont think that a degree makes you a good professional. If you think that you need the fanciest, most expensive camera to make a good movie, You’re very wrong. You can make a good movie with an IPhone, what you need is your anger, bravery, and to not give a shit. In the 21st century it is useless to learn the rules of film making, because the rules don’t apply to you.

More information and application forms at https://www.freeszfe.hu/workshopok/