November 12-18. között első ízben szervezünk Freeszemlét az Örkényben. A fesztivál célja, hogy bemutassa a Freeszfe Egyesület hallgatóinak a munkáit és támogassa a szervezet tevékenységét. A fesztivál hét napja alatt tizenöt előadást-performanszra, filmvetítésekre és konferenciára is sor kerül.

NOVEMBER 12. VASÁRNAP

A KIRÁLYI ÚTON - 19.00, NAGYSZÍNPAD

A Freeszfe és a salzburgi Mozarteum diákjai közösen hozták létre A Királyi Úton című előadást, amely a jobboldali populizmus, Donald Trump (és hasonló vezető személyek) katasztrofális politikai gyakorlatát, valamint a társadalom tehetetlenségét vizsgálja. A darab fontos részét képezik a diákok személyes szövegei, amelyek betekintést nyújtanak az Európában, különösen Ausztriában és Magyarországon dinamikusan fejlődő jobboldali populizmussal kapcsolatos különböző tapasztalatokba és megfigyelésekbe.
A bemutató március 3-án volt Salzburgban, a Theater im KunstQuartier színpadán.

Színész- és rendezőhallgatók Budapestről és Salzburgból:
Kárász Emese, Nyári Ádám, Ódor Gergő, Rezes Dominika, Sebestyén Jakab, Szacsvai István, Szekeres Blanka, Udvari-Kardos Tímea, Maité Dárdano, Ben Engelgeer, Lenz Farkas, Lisbet Hampe, Amadeus König, Joseph Lang, Hongji Liu, Valerie Martin, Baris Özbük, Herny Schlage, Elianne Stroomer

Dramaturg: Christoph Lepschy
Jelmez: Amrei Monika Fürst, Sophia Marlen Esterer, Christina Winkler

Rendezte: Antal Bálint, Dyssou Bona, Volker Lösch, Nyári Ádám, Henry Schlage
Projektvezetők: Volker Lösch, Christoph Lepschy

NOVEMBER 13. HÉTFŐ

A KIRÁLYI ÚTON, 19.00 NAGYSZÍNPAD

FREESZFE VIZSGAFILMEK, 19.00 ÖRKÉNYKÖZ

A televíziós és műsorkészítő osztályunk 2023-ban diplomázott az EmEx program keretében. Ez azt jelenti, hogy ők egy olyan osztály, akik a modelválltás után eljöttek az SZFE-ről, és egy külföldi egyetem fogadta be őket, ott szereztek diplomát. Az osztályvezetők Kolosi Péter és Szórád Máté voltak, a tizenkét hallgató pedig Bencze Blanka, Forrás Anna, Goll Kata, Hegyi Vivien Kitti, Kovácsovics Lili, László Panna, Muzslai Francisco, Nagy Csongor Boldizsár, Pongrácz Sámuel, Pusztai Lőrinc, Solymos Kristóf, Székely Szabolcs.

Összesen tizenkét diplomafilm készült el, amiből ezen az estén kilencet láthatnak. Az összes film abból a pénzből készült, amit a 2022-es aukción gyűjtöttünk. A tizenkét film teljes költségvetése 4,3 millió forint volt. Ma ennyi pénzből elég kevés film készül Magyarországon, nemhogy egy tucatnyi. A színvonalon viszont ez nem látszik. Aki megnézi ezeket az alkotásokat, amik között van rövidfilm és televíziós műsor is, elámul majd, ebben biztosak vagyunk.

Az összes film producere Román Zsuzsa és a Talentum Film Kft.volt, ha ő nincs, ezek a filmek sem lennének. De vannak. És ezen az estén este láthatóak.                                                        

  • MUZSLAI FRANCISCO: DUNAI ARCOK (19 PERC)
  • HEGYI VIVIEN-SZÉKELY SZABOLCS: DRAGON (60 perc)
  • NAGY CSONGOR BOLDIZSÁR: ÉJJEL (12.30 perc)
  • SOLYMOS KRISTÓF: HISZTION (25 perc)
  • LÁSZLÓ PANNA: SOKASÁGOK VANNAK BENNEM (9.30 PERC)
  • PUSZTAI LŐRINCZ: NEGYEDIK DIMENZIÓ (20 PERC)
  • KOVÁCSOVICS LILI: REVERSE RANDI (22 perc)
  • FORRÁS ANZS: HÉT (15 perc)                         

SZAKADÉKBAN, 22.30 STÚDIÓ

A Pinceszínház és a Freeszfe koprodukciója

Uklejevoban családi dráma zajlik. (Ugyan mi más történhetne egy olyan helyen, melynek neve “snecit” jelent, azaz szürke, kis, jelentéktelen halat.) Úgy tűnik a Cibukin család sorsa unalmasból rosszra fordul. Végre történik valami, gondolják, és máris érzik, hogy élnek. Ha az ember érzi, hogy él, annak rossz vége lesz. Vagy pedig az Isten kénytelen végre felkelni téli álmából.

Szereplők: Forgács Péter, Krasznai Vilmos, Kárpáti Barnabás, Varga-Járó Sára, Enyedi Éva, Erős Mara

Nagybőgő: Mohácsy Lőrinc Ágoston
Cimbalom: Horváth Áron
Látvány: Domahidy Veronika
Dramaturg: Réder Ferenc
Rendező: Gálhidy Sára

NOVEMBER 14. KEDD

AZ ÜVEGBURA, 19.00 STÚDIÓ

Megpróbáljuk elmesélni milyen az, amikor nem tudunk mesélni. Amikor az ember nem tud enni, aludni, olvasni. De más mesélnivalónk is van, például a nőiségről, furcsa bulikról, megközelíthetetlen férfiakról és gazdag írónőkről. Az öngyilkosság és annak vágya mai napig őrületes tabu, nehezen felvállalható állapot, mely azokat is eléri akik kiváltságos körülmények között élnek. Akik éleslátóak, jóltápláltak, fiatalok és tehetségesek, mint Esther Greenwood. Sylvia Plath kultregénye ördögi pontosságú írás az elidegenedésről.

Játssza: Koós Boglárka
Sylvia Plath azonos című regénye és versei alapján írta és rendezte Bagossy Júlia

Zene, mozgás: Birta Márton
Dramaturg: Gaál Anna
Látványtervező: Ocskó-Kü Kata
Fotó – plakát: Szekeres Laura

ÉN ITT FOGOK ÜLNI SZERINTEM, 21.00 STÚDIÓ ELŐTÉR

Igazából a világvégékkel foglalkoztunk, de nem azokkal, amikor ledől az empirestatebuilding, hanem amikor minden a helyén marad, semmi tornádó, meg a plafon sem szakad le, hanem amikor van egy dátum és megtörténik, minden megy tovább, de megtörtént, és ezért nem ugyanúgy. Vannak akik nem veszik észre.

A színészek improvizációi alapján és saját szövegeket használva a szöveget összerakta: Hámor Anna

Szereplők:  Berkó Bogi, Horváth Ábel, Szabó Zsombor, Sziládi Szabolcs, Vatamány Atanáz
Rendezte: Hámor Anna

VENTILLÁTOR, 22.00 ÖRKÉNYKÖZ

„Fullasztó IQOS szag van, azt lehet itt bent is. Akkor inkább most ki, egy kicsit. Megsodrom a cigit, leülök a fehér párnás hinta ágyba. Azon gondolkozom, hogy csinálják, velem mi lehet a baj. Olyan egyszerűnek tűnik, olyan boldogok. De aztán vissza kell menni. Még mindig a lufifújás.”
 
Kedves Mindenki!
Eskü csak 90 perc, lécci hallgassatok végig, ha tehetitek. Szeretném elmondani, hogy hogyan küszködök a felnőttévállás mindennapjaival. Annyi minden van, amiről beszélni szeretnék, nem is tudom, hogy hol kezdjem. Mondjuk kezdem akkor az elején, mondjuk amikor először berúgtam vagy amikor először szembesültem az ügyfélkapu minden bugyrával, a fiúkról nem is beszélve… Sok mindenen mentem keresztül az elmúlt 26 évben és nem bírom tovább, el kell mondanom valakinek. Köszi, hogy eljössz és meghallgatsz.
Előre is köszi a válaszaitokat!

Játssza: Szekeres Blanka
Alkotók: Juhász Maja, Szekeres Blanka, Zétényi Lina
Látvány: Komáromy Bese
Zene: Birta Márton
Produkciós koordinátor: Elefánti Emma
Mentor: Tárnoki Márk

Az előadás a Freeszfe Egyesület, A Vadász Esélye és az Auróra koprodukciójában, az NKA támogatásával készült 2023-ban.

NOVEMBER 15. SZERDA

NIZSINSZKIJ EL, 19.00 STÚDIÓ

Megtudtam, hogy doktor Fränkel azt kérdezte a feleségemtől, “nihilista” vagyok-e. Nem tudom, mit jelent az, hogy “nihilista”, keveset tudok a “nihilizmus”-ról. Nem bízhatom meg többé a feleségemben, mert megéreztem, hogy oda akarja adni a füzeteimet Fränkel doktornak vizsgálatra. Megmondtam, hogy a füzeteimhez senkinek sincs joga hozzányúlni. Nem akarom, hogy megnézzék őket. Megmondtam a feleségemnek, hogy ha valaki a füzeteimhez nyúlna, lelőném. Sírni fogok, ha lelövöm. Én nem vagyok gyilkos és szeretem az embereket, de lelőném. Ezt a füzetet mindig magammal fogom hordani, a többit elrejtem. El fogom rejteni valamennyit, mert az emberek nem szeretik az igazságot. Szeretem a feleségemet. Ő is szeret engem, de azt hiszi, doktor Fränkel Isten. Én vagyok Isten, nem pedig Fränkel doktor.

NIZSINSZKIJ: Lestyán Attila
ROMOLA: Fekete Patricia
DOKTOR: Kenéz Ágoston
monoton hangrendszer, tervezés, szoftver: Fehér András
elektronika: Kálecz Márton
dramaturg: Zilahy Anna
rendező: Balázs-Piri Noémi
Osztályvezető tanárok: Kárpáti Péter, Fekete Ádám


Vaszlav Nizsinszkij: Füzetek és Nizsinszkijné Pulszky Romola: Nizsinszkij című műve alapján a szövegkönyvet készítette Balázs-Piri Noémi

KEDVES ISTEN, 20.30 PRÓBATEREM

Adomány alapú előadás, a regisztráció 100 Ft.

Néha kicsit egyedül érzem magam. Hiányzol, mert szerintem nem hiszek benned. Azt gondolom, hogy tök jó lenne, ha hinnék, mert akkor lenne valamim. Furcsa, hogy beszélek hozzád, mert hogy ugye nem hiszek benned igazán, de ha létezel, akkor ne haragudj, hogy ezt mondom. 
De amúgy meg nem az van, hogy azért nem hiszek benned, mert valaki másban hiszek, nem, én senkiben nem hiszek és semmiben. Ha 11:11 vagy 22:22 vagy 00:00 van amikor az órára nézek akkor azért kívánok, meg amikor koccintunk és néha hátra lépek hármat, ha átmegy előttem egy fekete macska, de csak akkor, ha nincs más az utcában. De tudod nem is az, hogy ezekben hiszek csak megadom az esélyt, mert ha ez mind igaz és én soha nem foglalkoztam vele, akkor gondolj bele, hogy hogy rábasztam, már bocsánat. 
           
Alkotók: Gaál Anna, Juhász Maja, Viktor Balázs
Mentor: Kárpáti Péter

DYBBUK - 22.00, STÚDIÓ

“Feljegyzéseiből írt drámáját, a Dybbukot, felolvasta baráti társaságának. Egyöntetűen kijelentették, hogy a mű nem alkalmazható színpadra. A kijelentést követően An-Ski egészsége romlásnak indult, amibe három évvel később belehalt.”


An-Ski: Liber Ágoston
Lea / A Dybbuk: Kovács Dorottya
Chanán / Niszán: Krasznai Vilmos
Szender: Szabó Zola
Rabbi Aszriel: Szabó Tamás Bendegúz
Zeneszerző: Fekete Ádám
Fotó: Gálos Mihály Samu
Osztályvezető tanár: Kárpáti Péter, Fekete Ádám
Fény: Bús Benedek Álmos
Rendezte: Szauer Lilla


An-Ski A dybbuk c. drámája nyomán, valamint Fekete Ádám, E.E. Cummings, Martin Buber és Tandori Dezső szövegeinek felhasználásával a szövegkönyvet készítette Szauer Lilla.
Külön köszönet Téri Gáspárnak.

NOVEMBER 16. CSÜTÖRTÖK

ÉGI TESTEK, 19.00 PRÓBATEREM

Adomány alapú előadás, a regisztráció 100 Ft.

– Ott ültem és azt gondoltam, hogy megtanulták ezeket a szövegeket, de nem értem, hogy miért, mi meg ott ülünk, és ők úgy tesznek mintha nem lennénk ott, mintha attól ez igaz lenne. De ha igaz, akkor miért nem tesznek úgy, hogy ott vagyunk? A fiú megrúgta a lányt, és az is olyan volt, hogy – most higgyem el?
– Úristen ne, ez nagyon fáj! Megrúgott nagyon!
– Jaj, ne!
– Sajnálom. Megsimogassuk a térdedet?
– Adjak rá puszit?
– Még egy puszit. Nagyon fáj, jaj de jó.

Szereplők: Juhász Maja, Olasz Renátó, Szekeres Blanka, Udvari–Kardos Tímea, Zilahy Anna
A játszók improvizációi alapján írta és rendezte: Kárpáti Péter

NOVEMBER 17. PÉNTEK

WISHLIST 2023. - 19.00, STÚDIÓ

2022 decemberében járunk. Emese és Blanka lakótársak a III. kerületben egy egyszobás panellakásban. A lányok kapcsolata nagyon szoros, ahogyan az két együtt élő, egyedülálló legjobb barátnőnél lenni is szokott. Az előadás alatt három napjukat követhetjük végig, ahogyan közös borozós, játszós estéket tartanak. Idillinek tűnik, de vajon tényleg az? Ezt szeretnénk az előadásban körbejárni. Nagyon sokféleképpen lehet együtt élni, nagyon sokféleképpen lehet egyedül lenni és nagyon sokféleképpen lehet a kettőt egyszerre. Ez alatt a három estényi “kivonat” alatt végigvezetjük, ahogyan a társas magány jelenségei – alul- és túlgondoskodás, kölcsönös függés, a legkülönbözőbb szorongások – alól szépen lassan kiszüremkednek a motivációs és különbségek, és a helyzet szimpla megélésére való legkomolyabb törekvés ellenére is szétfeszítik ezt a kétemberes keretet.

Játsszák: Kárász Emese, Komáromy Bese, Szekeres Blanka
A szereplők improvizációi alapján írta: Elefánti Emma
Zongorán kísér: Taba Benjámin
Dramaturg: Elefánti Emma
Zeneszerző: Birta Márton és Taba Benjámin
Látvány: Sorosi Eszter
Rendezőasszisztens: Baltay Róza Rebeka
Rendező: Birta Márton

BÉRANYÁM, ÉN EGY BÚCSÚBAN REKEDTEM - 21.00, STÚDIÓ ELŐTÉR

Amikor Vespasianus tragikus hirtelenséggel meghal, Titusnak kell az apja helyébe lépnie, hogy átvegye Róma irányítását. Berenice évek óta Titus szerelme, királynő a Közel-Keletről. Most, a beiktatásával, a fiúnak el kell vennie valakit feleségül, az idegen nőt azonban Róma tudvalévően nem nézné jó szemmel a császárnői székben. Döntése a teljes közigazgatást veszélyeztetné.
Antiochus, Titus katonatársa és egyetlen igazi barátja, szerelmes Berenicébe, ám évek óta hallgat róla, jóbarátként és társalkodóként van jelen a lány mellett. Eped. Most, hogy Berenice a házasság kapujában van, nem képes tovább türtőztetni magát: mielőtt távozik (az esküvőn már nem szeretne jelen lenni) megtöri némasági fogadalmát.
Berenice nem érti: mi történt a férfiakkal körülötte? Mi ez a mélabú? Vagy csöndben vannak, vagy túl hosszan beszélnek, elrohannak, rárontanak, búcsúzkodnak és nem mennek el soha, ígérnek, de nem lehet érteni, hogy mit. Bujkálnak előle. Az esküvője napján mindenki egyedül hagyja. Hiszen mi más lenne ez, mint az esküvője napja?
Egy teljes nemzet várja, hogy Titus bejelentse, elveszi-e Berenicét. Ma van a napja, a gyászhét letelt. Titus azonban nem úgy viselkedik, ahogy szerelme és barátja várná. Vajon melyik a nehezebb: egy birodalom ólomsúlyát vállalni, vagy a csajod haragját vállalni, amikor rádöbben, hogy milyen is vagy valójában?
És: van-e választás?
Ó, apa, apa!

Játsszák: Pereznyák Nikolett, Ódor Gergő, Sebestény Jakab, Szacsvai István
Rendezte: Fekete Ádám