12.00-20.00 SZABAD A TÁNC - TÁNCMARATON

Sydney Pollack 1969-es filmjében egy maratoni  táncverseny a történet helyszíne, ahol életre halálra szól a verseny. Mi most nem életre halálra játszunk, de táncversenyre hívunk titeket. Párokat várunk, és déltől este 8-ig kell táncolni. Bárki bármikor becsatlakozhat, de a versenyben csak azok vesznek részt, akik végig táncolják a nyolc órát. Óránként van 7 perc szünet, és tánc közben lehet enni, inni , telefonálni is. 

A versenyt Grecsó Zoltán táncos vezényli, és néha híres emberek is felbukkannak majd a parketten.

A végén egy győztes pár marad, akik 100.000 Ft-ot vihetnek haza.

Helyszín: V. ker., Nádor utca 15., CEU – Aula

Férőhely: maximum 60 pár

Nevezési díj: fejenként 1000 Ft (egy párnak 2 db nevezési jegyet kell vennie!!!)

a párokra nincs különösebb megkötés, indulhattok gyerekkel, baráttal, barátnővel, párotokkal, szülőkkel

TÁNCMARATON SZABÁLYZAT

Ki vehet részt a maratonon, hogy aztán elvihesse a 100.000 forint fődíjat? A versenyhez előzetes nevezés szükséges, amit előre online vagy helyszínen lehet megvásárolni. Párban érkezzetek, kérjétek meg barátotokat, családtagotokat, kedveseteket vagy bárki olyat, akivel szívesen táncolnátok át egy estébe nyúló próbatételen. Fontos, hogy a pár mindkét tagjának szűkséges a nevezés, amely 1000 forint / fő. A versenyt 20 fő alatti indulószámmal nem tartjuk meg, így a nevezési díj visszafizetését biztosítjuk. Csak a legstrapabíróbb pár marad a végén, aki aztán részesülhet a főnyereményben.

A jelentkezést követően mindenki kap egy sorszámot, amely a ruhájára rögzítve képviseli őt a versenyben és ha ezt szeretnétek még jobban feldobni öltözzetek össze táncpartneretekkel. Az esemény moderátora,  Grecsó Zoltán így még könnyebben tud majd beazonosítani titeket. Bárki, bármikor beállhat táncolni regisztráció nélkül is, ha kedve támad, de a fődíjért csak az indulhat, aki délben, a nevezést követően, számmal ellátott ruhában az első dudaszóra táncra perdül. Regisztráció után később a verseny részhez csatlakozni nem lehetséges!

Mi várható? 8 óra tánc- pörgős zenék- játékok- veríték- óránkénti szünet- és egy pár, aki mindent visz, vagyis a 100.000 forint fődíjat és egy oklevelet kiemelkedő teljesítményéért.

A maraton megkezdése előtt Grecsó Zoltán ismerteti a szabályokat és a játékok menetét.

Dudaszóra elkezdődik a tánc egy lejelölt négyzetben. Táncpartneretekkel közösen táncoltok, azonban nem ragaszkodunk a folyamatos páros tánchoz, így el is lehet egymást engedni. Az alábbi játékoknál viszont egymás kezét fogva kell teljesíteni a feladatokat:

  • Futás: Egy váratlan pillanatban megszólal a dudaszó,ami négyzeten kívül két sáv közötti futást jelent, amelyik páros a második dudaszóra a kijelölt területen kívülre esik, az kiesett a versenyből

  • Párcsere: Aki a dudaszóra nem talál magának egy másik párt, ott a két pár mindkét tagja kiesik a versenyből. ( ugye párosan indulnak a versenyzők, így minden esetben ha két  ember nem ér egymáshoz minél gyorsabban, pár nélkül maradnak, így négyen esnek ki a versenyből. Tehát itt inkább az idő, vagyis gyorsaság a fontos, nem annyira a pártalálás.)

  • Székfoglaló: Tánc közben segédeink kör alakzatban, arccal kifelé székeket pakolnak be, azonban eggyel kevesebb szék áll rendelkezésre. A zene megállításakor, mindenkinek helyet kell vadásznia, egymás kezét fogva, ha a pár egyik tagjának nem jut szék, ők kiesnek a versenyből.

  • szoborjáték a zene megállításakor a párnak kézenfogva szoborrá kell változnia, aki megmozdul, vagy pár nélkül találja magát, kiesik a játékból.

A játékok mennyisége függ a résztvevők számától.

Amit biztosítunk: Óránként 7 perc pihenőidőt, mosdó- és cigiszünetet, falatozni valót, amit verseny közben is lehet eszegetni, de ezért kimenni, elhagyni a verseny zónáját nem lehetséges, tehát vagy szünetben érdemes bevinni, vagy valakit kintről megkérni, hogy hozza azt be.

Javaslatok: kényelmes ruházat és cipő, elegendő étel, ital, hozd el felebarátod szurkolni, mobiltelefonnal szelfit készíteni ér

15.00 CSÁNYI VILMOS FREE EGYETEM ELŐADÁSA

Az előadás címe: A képzelet szerepe a kultúra kialakulásában

A Free Egyetem előadója ezúttal Csányi Vilmos, a Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudomány volt főszerkesztője Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. Tudományterjesztési és szépirodalmi munkássága is jelentős. Ritkán hallgathatjuk élőben, most megtehetik. Az előadás végén kérdezhetnek is.

A Free Egyetem a Freeszfe szabadegyetemi sorozata, ahol nyílt egyetemi előadásokba tekinthetnek be a CEU Nádor utcai épületében.

Helyszín: V. ker., Nádor u. 15. CEU – Auditoium B

Férőhely: 150 fő

Jegyárak: normál 3000 Ft, diák/pedagógus 2000 Ft, támogatói 6000 Ft

15.30 ÉS 17.30 ANDRÁDI ESZTER: NODUS TOLLENS - PERFORMANSZ, TOKIO SUNRISE

A Nodus Tollens* egy autofikciós multimédia-előadás a traumafeldolgozásról. A szürreális hangulatú kiállítás-performansz álomszerű tereken és szituációkon vezeti végig a nézelődőket egészen a tudatalatti mélységeibe. 

A „New Age”-spiritualitással átszőtt történet különböző mentális síkokat jelenít meg, miközben a külső es belső világokkal játszik.

Mi az, ami normális? Mi az, ami nem normális? Hol van a határ a kettő között, és ki dönti el mindezt?

A performansz célja a „Nodus Tollens” megmagyarázhatatlan érzésének megismertetése és a kollektív reménykeltés.

*A „Nodus Tollens” egy, a Megmagyarázhatatlan Érzések Szótárából (Dictionary of Obscure Sorrows) elcsent kifejezés. 

fn. a realizáció, hogy az életed cselekményei értelmüket vesztették – s bár azt hitted követed a történet ívét, mégis folyton olyan szakaszokhoz érsz, amiket nem értesz, sőt úgy tűnik, mintha nem is ugyanahhoz a műfajhoz tartoznának. Ezért aztán kénytelen vagy visszamenni és újraolvasni azokat a bekezdéseket, amiket eredetileg átugrottál, hogy jobb részekhez érj. Mindezt azért, hogy rájöjj, egész végig a saját utadat és kalandjaidat kellett volna választanod.

Nyelv: magyar, angol

Alkotó, iró, performer: 
Andrádi Eszter Éva 

Közreműködő előadó: Kéri Károly „Molek” 

Kellék / díszlet: Vincze Ottó

Fény: 
Lengyel Ákos “Papa”

A mentor, aki célzottan segítette a projektet a képzés utolsó két hónapjában: Hód Adrienn 

Külsős konzulens: Zsalakovics Anikó

Külön köszönet Czirák Ádámnak, Hudi Lászlónak, Somló Dávidnak, Vadas Zsófia Tamarának, a Freeszfe Színház és performansz osztályának, a vendégtanárainknak, Ferenczi Évinek, és a terapeutáknak és gyógyítóknak, akiket eddig az utamba sodort a véletlen, vagy a nem véletlen. 


Helyszín: CEU Konferenciaközpont, 1106 Budapest, Kerepesi út 87. – Budapest terem

Férőhey: 25 fő

Jegyárak: normál 1500 Ft, támogatói 5000 Ft

 

16.00 WISHLIST 2023 - SZÍNHÁZ

2022 decemberében járunk. Emese és Blanka lakótársak a III. kerületben egy egyszobás panellakásban. A lányok kapcsolata nagyon szoros, ahogyan az két együtt élő, egyedülálló legjobb barátnőnél lenni is szokott. Az előadás alatt három napjukat követhetjük végig, ahogyan közös borozós, játszós estéket tartanak. Idillinek tűnik, de vajon tényleg az? Ezt szeretnénk az előadásban körbejárni. Nagyon sokféleképpen lehet együtt élni, nagyon sokféleképpen lehet egyedül lenni és nagyon sokféleképpen lehet a kettőt egyszerre. Ez alatt a három estényi “kivonat” alatt végigvezetjük, ahogyan a társas magány jelenségei – alul- és túlgondoskodás, kölcsönös függés, a legkülönbözőbb szorongások – alól szépen lassan kiszüremkednek a motivációs és különbségek, és a helyzet szimpla megélésére való legkomolyabb törekvés ellenére is szétfeszítik ezt a kétemberes keretet. 

Játsszák: Kárász Emese, Komáromy Bese, Szekeres Blanka 

A szereplők improvizációi alapján írta: Elefánti Emma 

Zongorán kísér: Taba Benjámin 

Dramaturg: Elefánti Emma 

Zeneszerző: Birta Márton és Taba Benjámin 

Látvány: Sorosi Eszter 

Rendezőasszisztens: Baltay Róza Rebeka 

Rendező: Birta Márton 

Helyszín: V. ker., Nádor u. 15. CEU – Auditórium A

Férőhely: 30 fő

Jegyárak: normál 3000 Ft, diák/pedagógus 2000 Ft, támogatói 6000 Ft

TELTHÁZ, MINDEN ONLINE JEGY ELKELT! A HELYSZÍNEN TUDNAK MÉG JEGYET VÁSÁROLNI!

16.00 ÉS 18.00 MELYKÓ RICHÁRD: MASSZA ORBIT - PERFORMANSZ, TOKIO SUNRISE

A Massza Orbit című performansz-előadás a tömeg hajlandóságát, valamint fragmentumait vizsgálja egy spekulatív nyelv magyarázatában. Az előadó saját hatáskörét ábrázolva, absztrahálni kezdi kötelezettségeit a nézők iránt. Mindezt testtartások és az egyrétű virtualitás tengelyében. Olyan társas jelentések kerülnek performatív elemzésre egy előadói térben, mint például a rendezkedés, fúzió vagy épp a vezetés.

Felkelti saját holtsúlyait, hogy aztán megadhassa azoknak a pillanatnyi közérzetet. Akár egy pásztor a trajektórián.

Előadó: Melykó Richárd

A mentorok, akik célzottan segítették a projektet a képzés utolsó két hónapjában: Czirák Ádám, Vadas Zsófia Tamara

Külön köszönet Hód Adriennek, Hudi Lászlónak, Somló Dávidnak, Berecz Zsuzsának, Sarah de Günthernek, valamint Illés Haibonak, Melykó Zájának és a Freeszfe Színház és performansz osztályának. 

Helyszín: CEU Konferenciaközpont, 1106 Budapest, Kerepesi út 87. – Tokio terem

Férőhely: 20 fő

Jegyárak: normál 1500 Ft, támogatói 5000 Ft

17.00 KAPUNYITÁSI PÁNIK - BESZÉLGETÉS

moderátor: Korcsmáros Felícia (újságíró)
vendégek: Jakobovits Kitti (pszichológus, irodalomterapeuta), Koczor Nóra (pszichológus), Lil Frakk (rapper), Szabó Balázs Máté (humorista)
 
Minden évben újabb generációk lépik át a védelmi burkot jelentő intézmények kapuit, hogy aztán megérkezzenek az “ÉLET”-be. Ahol kiderül, hogy a mögöttük álló évek egyáltalán nem készítették fel őket arra, ami innentől rájuk vár.
A kapunyitási pánik a felnőttléttől való félelmet, a jövőtől való szorongást jelenti. Noha eltérő mértékben, de fiatalon mind megtapasztaljuk ezt a fojtogató érzést, amit azért érzünk, mert nem tudjuk, milyen karrierutat válasszunk életünk hátralévő részére, mert nem találjuk a helyünket olyan baráti vagy párkapcsolatokban, amikben évekig jól elvoltunk, mert a kortársaink jóval előrébb tartanak nálunk, és mert egyébként mindenkinek (még magunknak is) csalódást okozunk a döntéseinkkel – vagy épp a döntésképtelenségükkel.
A fiatal felnőtteknek sosem volt ennyi lehetőségük a jövőjüket illetően, mint ma, ez mégis legtöbbször bénítóan hat. Miért? A social média csak ráerősít erre a pánikra, vagy van jó oldala is? Hol és milyen mértékig kell beavatkozni a szülő(k)nek? Többek között ezekre a kérdésekre keressük majd a választ vendégeinkkel.
 

 

Jakobovits Kitti pszichológus és irodalomterapeuta szakmai érdeklődésének fókuszában elsősorban az egzisztenciális pszichológia, az irodalompszichológia, az alkotás- és befogadáslélektan területei állnak. Kitti folyamatosan indít csoportos foglalkozásokat fiatal felnőttek részére, ahol az egzisztenciális pszichológia keretein belül a kapunyitási pánikra nagy hangsúlyt fektetnek.
 
Koczor Nóra szakpszichológus praxisában kifejezetten a fiatal felnőttek problémáira koncentrál. A Kapunyitási pánik nevet viselő weboldala is azért jött létre, hogy a huszonéveseket foglalkoztató kérdéseket járja körbe, ezáltal nyújtson segítséget nekik. Ezen kívül idén jelent meg Mihályi Fruzsinával közösen írt “Kapunyitási pánik – Önismereti munkafüzet fiatal felnőtteknek” című kötete.
 
Lil Frakk (Babaitisz Jorgosz Andreasz) rapper az SZFE-n tanult televíziós műsorkészítést, részt vett az egyetemfoglalásban, majd a Freeszfe keretein belül fejezte be tanulmányait. Még csak 24 éves, de már 4 albuma jelent meg, jelenleg a Sávlekötő című műsorának következő évadát fogatja, amiben a magyar zenei élet meghatározó figuráit és dalaikat “szedi szét”.
 
Szabó Balázs Máté humorista közgazdászként végzett, de már egyetem alatt a Dumaszínház társulatát erősítette. Rengeteg sikeres előadást tudhat maga mögött, jelenleg Ács Fruzsinával közös “Kapunyitás – Még előtted az élet” című estjére lehet jegyet váltani, melynek keretein belül szerethető és szórakoztató módon mutatják be a milleniálok hétköznapi problémáit, az útkeresés nehézségeit és az önállósággal járó szorongást.
 

Helyszín: Nádor u. 15. CEU, 103-as terem

Férőhely: 70 fő

Jegyárak: normál 2000 Ft, diák/pedagógus 1500 Ft, támogatói 4000 Ft

19.00 A VALÓSÁG FŐPRÓBÁJA - FÓRUM SZÍNHÁZ

A Freeszfe közösségi színházi osztálya bemutatja:

A VALÓSÁG FŐPRÓBÁJA

Egy ifjú színinövendék hányattatásai

„A rendőrök a fejben vannak.” (Augusto Boal)

Előadásunk főszereplője lehetne bármelyikünk, aki a színházi világba csöppenve keresi magát, keresi az értelmet, és a választ a saját kérdéseire. De ebben a világban méltatlan és igazságtalan helyzetekbe kerül, kiszolgáltatottá válik, szorong, alkalmatlannak érzi magát.

 

Hogyan álljon ki magáért? Hogyan ne maradjon egyedül? Hogyan menekülhetne meg?

Mi lenne, ha ezt kipróbálhatná? Úgy és ahányszor csak szeretné? Ha ebben segítenénk neki? És ha ehhez épp a színház eszközeit használnánk?

Ez lenne a valóság főpróbája!

Fórum Színházi előadásunkra hívunk, várunk minden olyan néző-résztvevőt, „SPECTACTORT”, aki…

…valaha dolgozott színházban, színházi társulatban,

…jelenleg színházban, társulatban dolgozik,

…tervezi, hogy a jövőben színházban, társulatban szeretne dolgozni.

Játszók: Bácsics Regina, Fazekas Ella, Gábri Nikolett, Hegedüs Kata, Korsós Noémi, Kovács Boróka, Tóth Dorka Berta, Varga Péter, Vass Viola

Mentorok: Horváth Kata, Romankovics Eda, Sereglei András   


Helyszín: V. ker., Nádor u. 15., Rotunda

Férőhely: 60 fő

Jegyárak: normál 2000 Ft, diák/pedagógus 1500 Ft, támogatói 4000 Ft

19.00 KI FOG HOLNAP TANÍTANI? - BESZÉLGETÉS

Nagyon fontos téma a tanárok küzdelme. És nem lehet róla eleget beszélni. Mi a státusztörvény? Miért tüntetnek a pedagógusok és a diákok? Mi történt a Karmelitánál? Miért vesz részt egy diák ebben a küzdelemben? És milyen a mai oktatási helyzet? Mi vár a gyerekeinkre a jövőben? Mi az, ami már véglegesen el van rontva és mi az, ami még menthető? Többek között ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni.

Vendégeink:

Törley Katalin – pedagógus, a Kölcsey egykori tanára. 22 év tanítás után bocsájtották el az állásából, azért, mert sztrájkolt.  A Tanítanék mozgalom alapítója, a pedagógusok küzdelmének egyik arca.

Dr. Zeller Judit – alkotmányjogász, a Társaság a Szabadságjogért (TASZ) munkatársa. A diáktüntetések egyik szónoka, a pedagógusok egyik jogi képviselője. Azt vallja, hogy vannak pontok, ahol összekapcsolódnak az érdekek, az oktatás klasszikusan ilyen pont. Nem csak lózung, hogy ez mindenki ügye.

Moderátor Galgóczi Eszter politológus

Helyszín: Nádor u. 15. CEU, 103-as terem

Férőhely: 70 fő

Jegyárak: normál 2000 Ft, diák/pedagógus 500 Ft, támogatói 4000 Ft

A beszélgetésből befolyó összeget a pedagógusoknak ajánljuk fel!

19.00 RAGÁLYI ELEMÉR EMLÉKÉRE - KUKORICASZIGET

A közelmúltban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőrre, Ragályi Elemérre emlékezünk, aki mindig kiállt a Freeszfe mellett, szeretett és tisztelt barátunk volt.

Kukoricasziget című ritkán vetített filmjével emlékezünk rá.

KUKORICASZIGET német-francia-cseh-kazahsztáni-magyar dráma, 100 perc, 2014

rendező: George Ovashvili

operatőr: Ragályi Elemér

Az Inguri folyó természetes határt képez Grúzia és a vitatott státuszú Abházia között. Tavasszal termékeny földet hoz magával a Kaukázusból a síkságokra, sok kis szigetet teremtve útközben a folyómederben, senkiföldjének számító apró földdarabokat. A történet kezdetén egy idős abház parasztember veti meg a lábát az egyik szigeten. Kunyhót épít tizenéves lányunokájával, és felszántják a földet, hogy kukoricát termesszenek rajta. Ahogyan a kukorica megérik, a lány pedig lassanként nővé cseperedik, a férfi kényszerűen szembesül az élet elkerülhetetlen körforgásával.

Helyszín: V. ker., Nádor u. 15.-CEU, Gellner terem

Férőhely: 30 fő

Jegyárak: normál 2000 Ft, diák/pedagógus: 1500 Ft, támogatói: 4000 Ft

20.00 AZ ÜVEGBURA - SZÍNHÁZ

Sylvia Plath azonos című regénye és versei alapján írta és rendezte Bagossy Júlia eh.

Megpróbáljuk elmesélni milyen az, amikor nem tudunk mesélni. Amikor az ember nem tud enni, aludni, olvasni. De más mesélnivalónk is van, például a nőiségről, furcsa bulikról, megközelíthetetlen férfiakról és gazdag írónőkről. Az öngyilkosság és annak vágya mai napig őrületes tabu, nehezen felvállalható állapot, mely azokat is eléri akik kiváltságos körülmények között élnek. Akik éleslátóak, jóltápláltak, fiatalok és tehetségesek, mint Esther Greenwood. Sylvia Plath kultregénye ördögi pontosságú írás az elidegenedésről.

Játssza: Koós Boglárka eh.

 

Zene, mozgás: Birta Márton

Dramaturg: Gaál Anna 

Látványtervező: Ocskó-Kü Kata

Fotó – plakát: Szekeres Laura

rendezte: Bagossy Júlia

Helyszín: V. ker., Nádor u. 15.-CEU, 809-es terem

Férőhely: 50 fő

Jegyárak: normál 3000 Ft, diák/pedagógus: 2000 Ft, támogatói: 6000 Ft

20.30 MENDEL PÉTER: FELHÍVJUK KEDVES NÉZŐINK FIGYELMÉT - PERFORMANSZ, TOKIO SUNRISE

Fapados kísérleti hipnózis

 

Mindent és semmit jelenteni.

Engedd meg magadnak, hogy elkezdj befelé fordulni!

G

Figyelj az apró részletekre!

Itt a tökéletesség egy cél.

Gyakran láthatlak álmaimban.

Ez most nem tudom, hogy önéletrajzi-e.

Liminalitás.

Ne nézz hátra!

E

Ki kell mozdulni az alapállapotból.

 

Alkotó, előadó: Mendel Péter

Technikai munkatárs: Lengyel Ákos Papa

A mentor, aki célzottan segítette a projektet a képzés utolsó két hónapjában: Somló Dávid 

Külsős konzulens: Vass Imre

Külön köszönet Czirák Ádámnak, Hód Adriennek, Hudi Lászlónak, Vadas Zsófia Tamarának, osztálytárasaimnak, vendégtanárainknak, Szombathy Andrásnak, Dékán-Deák Csengének és Neked.

Helyszín: CEU Konferenciaközpont, 1106 Budapest, Kerepesi út 87. – Budapest terem

Férőhey: 60 fő

Jegyárak: normál 1500 Ft, támogatói 5000 Ft

20.30 KOVÁCS LUCA: VÖRÖSMARTY UTCA 13. FSZT. 2/a - PERFORMANSZ, TOKIO SUNRISE

Esetleg államalapításba torkolló autofikcionális performansz

eredetileg egy lakásperformanszt akartam, amiben többen szerepelünk, minden helyiségben valaki más csinál valamit, csak tulajdonképpen lakás az nincs, meg igazából leginkább egyedül vagyok benne, és ha úgy vesszük akkor nem is mindig csinálok valamit, szóval tulajdonképpen az van hogy én dumálok magamról egy órán keresztül, és próbálok magammal kezdeni valamit, vagyis hogy azzal az állapottal ami azzal jár, hogy kénytelen vagyok beismerni, hogy sok év kemény munkája végre beért, és sikeresen felnőtté váltam, meg ha minden jól megy, közben valami ki is derül, például, hogy mikor lettem tündérkirálykisasszony, hogy miért nem szeretek pisilni, meg hogy miért csinálok 20 évesen magamról előadást, és hogy hogyan nem fogja ez megoldani az összes társadalmi problémát, pedig annak mindenki örülne

Alkotó, előadó: Kovács Luca

Dramaturg: Fodor Orsi

Zenei munkatárs: Kovács Márton

A mentor, aki célzottan segítette a projektet a képzés utolsó két hónapjában: Hudi László

Külsős konzulens: Szabó Veronika, Tózsa Mikolt

Külön köszönet Czirák Ádámnak, Hód Adriennek, Somló Dávidnak, Vadas Tamarának, Andrádi Eszternek, Fodor Orsinak, Lanstyák Ildinek, Melykó Richárdnak, Mendel Péternek, Tóth Csongornak, Kovács Mártonnak, Dávid Annának, Vajdai Liza Alojziának, Bácsi Janka Pálmának.

Helyszín: CEU Konferenciaközpont, 1106 Budapest, Kerepesi út 87. – Tokio terem

Férőhey: 20 fő

Jegyárak: normál 1500 Ft, támogatói 5000 Ft

20.30 ÉS 22.30 FODOR ORSOLYA: JOHANNA - PERFORMANSZ, TOKIO SUNRISE

látomás-lecture

Azt mondod, hogy szent vagyok

De nem vagyok

Hangokat hallok

De ez nem én vagyok

Nem vagyok Jeanne d’Arc*

*Jeanne d’Arc a mártírok, harcosok, vallásosságuk miatt kigúnyolt emberek védőszentje, akit a katolikus egyház máglyahalálra ítélt. Akit a katolikus egyház szentté avatott. Az emberek a halála után elkövetkező századokban szinte mindennek megpróbálták beállítani: démoni fanatikus, vallási titokzatosság, egy naiv, akivel tragikusan rosszul bánt a hatalom, a modern nacionalizmus megalkotója és ikonja, imádott hős, szent.

Szeretnék tulajdonságaimmal rád hasonlítani. Mit tegyek, hogy szent legyek? Vágjam rövidre a hajam? Öltözzek férfinak? Harcoljak mint te? A máglyahalál muszáj? Az nem elég ha teljes szívemből bánom minden bűnömet, mert azokkal a Jóistent megbántottam? 

Performatív én-gondolkodás a valláskárosultágról.

Alkotó, Előadó: Fodor Orsolya
Technikai munkatárs: Frank Tamás, Juhász Maja, Kovács Luca
Grafika: Kovács Luca
Videós utómunka: Tóth Csongor
Fotó: Cseke Tamás
Mentorok: Hód Adrienn, Vadas Zsófia Tamara
 
Külön köszönet: Czirák Ádámnak, Hudi Lászlónak, Somló Dávidnak a mentori segítségért, Sanna Bonak és Frank Tamásnak a zenedramaturgiai segítségért, valamint Hoóz Annának, Zellei Boglárkának, Jakus Csabának, Szűcs-Szabó Balázsnak, valamint a Freeszfe Színház és performansz I. és II. osztályának és vendégtanárainak!
 

Helyszín: CEU Konferenciaközpont, 1106 Budapest, Kerepesi út 87. – Medence

Férőhey: 12 fő

Jegyárak: normál 1500 Ft, támogatói 5000 Ft

TELTHÁZ, MINDEN JEGY ELKELT

TELTHÁZ, MINDEN JEGY ELKELT!

20.30 ÉS 22.30 LANSTYÁK ILDIKÓ: IDIL - PERFORMANSZ, TOKIO SUNRISE

„Harmincéves vagyok, és a barátnőim nagy része csodálattal nézi, ahogy a testük változásnak indul, növekedni kezd a pocijukban egy új lény. Az én szervezetem is változásnak indult az elmúlt hónapokban, és bennem is növekedni kezdett valami új…”

Az IDIL című előadás a testben jelen lévő elváltozásokat idézi meg, miközben mi, a résztvevők, finom limonádénk szürcsölése közben érzékelhetjük a levegőben kavargó emlékek és ízek felfordulását.

A testi elváltozások a jelenben hatnak az emberre. Általánosan elterjedt gondolat, miszerint a betegség gyökere a múltban keresendő. A jövő felé tekintve mégis felvetődik a kérdés: Mit nyer az ember a testi tünetei által? A kérdés nem csak abban áll, hogy mi betegítette meg a testet, hanem hogy miért az még mindig? 

Előadó: Lanstyák Ildikó

Technikai munkatárs: Lengyel Ákos “Papa”

A mentorok, akik célzottan segítették a projektet a képzés utolsó két hónapjában: Hudi László, Somló Dávid

Külön köszönet Czirák Ádámnak, Hód Adriennek, Vadas Zsófia Tamarának, Andrádi Eszternek, Kovács Lucának, Fodor Orsolyának, Mendel Péternek, Melykó Richárdnak, Tóth Csongornak, Berecz Zsuzsának, Sarah de Günthernek, Szabó Andornak, Pipei Borbálának, Molnár Leventének, Zier Tímea, Editnek, Istvánnak, Enikőnek és Zoltánnak.

Helyszín: CEU Konferenciaközpont, 1106 Budapest, Kerepesi út 87. – Kültér, IDIL terem

Férőhey: 20 fő

Jegyárak: normál 1500 Ft, támogatói 5000 Ft