MENEDZSMENT AZ ELŐADÓMŰVÉSZETI GYAKORLATBAN

OSZTÁLYVEZETŐK: BARDA BEÁTA, ROZGONYI-KULCSÁR VIKTÓRIA

Oktatók: Barda Beáta, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Rihay-Kovács Zita, Orlai Tibor, Rácz Anikó, Mayer Dániel/Boross Martin, Gáspár Máté, Kálmán Eszter, Varga István/Morcz Fruzsina, Kiss Réka Judit/Szinai Eszter, Komáromi György 

Ha valaki szereti az előadóművészetet, de nem tud vagy nem akar fellépni a világot jelentő deszkára, viszont ért a számokhoz, sikerorientált, jó a kapcsolatteremtő képessége, tud partnerségben gondolkodni és bírja a nem 9-től 17-ig tartó munkaidőt, annak itt a helye, mert ez a képzés arról szól, hogy egy menedzser hogyan tudja segíteni az alkotó(k)/, társulatok munkáját, mi az a művészeti termékhez hozzáadott érték, amivel csak ő rendelkezik, mi az, amit neki kell képviselnie és hogyan.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória színházi menedzser, a budapesti Jurányi Ház alapítója, intézményvezetője, a Füge Produkció ügyvezető elnöke.

Színháztörténet szakon végzett Veszprémben, majd az ELTE-n szerzett kulturális menedzser diplomát. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa volt. Ezzel párhuzamosan évekig független színházi társulatok (pl. TÁP Színház, Természetes Vészek Kollektíva, KOMA) produkciós menedzsmentjével foglalkozott. 2006-ban megalapította a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesületet, amely azóta is egy meghatározó produkciós és ernyő-szervezetként működik. 2012-ben megnyitotta a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház kapuit egy üresen álló önkormányzati iskolaépület kulturális újrahasznosításával, amely több mint 60 formációnak, együttesnek ad otthont és éves szinten közel 500 nyilvános kulturális programot kínál.

Barda Beáta a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezető igazgatója

Tanult történelmet, angolt, dramaturgiát, dolgozott magyar és külföldi kulturális intézményekben, majd 2006-ban kikötött a Trafóban, ahol a 18 év alatt programszervezőből művészeti vezető majd ügyvezető igazgató lett.

A féléves képzés célja, hogy az egyes alkotók/alkotócsoportok olyan, a helyzetet átlátó munkatársakhoz jussanak, akik alkalmazkodó ám innovatív csapatjátékosként rendelkeznek megfelelő jogi, gazdasági, kommunikációs ismeretekkel, akik átlátják nemcsak az egyes produkciók létrehozásának állomásait, hanem ismerik a hazai szcénát, képviselni képesek az egyes produkciókat  itthon és esetleg külföldön is, ki tudják aknázni a legkülönbözőbb pályázati lehetőségeket, akik nemcsak meggyőző módon „el tudják adni” az előadásokat, hanem hisznek is ezekben.

Tantárgyak

 • állampolgári- és jogi alapismeretek
 • a hazai független szcéna helyzete
 • pályázati lehetőségek, pályázatírás
 • a produkció létrehozása ötlettől a megvalósulásig – hogyan fejlesszünk
 • költségvetés, számlaképesség,
 • szerzői jog, vis maior, szerződések
 • fesztiválok magyar nyelvterületen és külföldön
 • együttműködések itthon és külföldön, koprodukciók, konzorcium
 • érdekvédelem
 • jogok és kötelességek
 • „tárgyalási” skillek, egy kész produkció eladása itthon és külföldön.

KIKET VÁRUNK?

KIK NE JELENTKEZZENEK?

Olyan fiatalokat és akár idősebbeket, akiket érdekel az előadóművészet és annak határ- és háttérterületei. Nincs szükség előképzettségre, de nem is kizáró ok.

 

Akiknek nem fér bele, hogy a munkájuk mellett hétvégente tanuljanak. Mivel az órák egymásra épülnek, ezért 20%-nál több hiányzás nem megengedett. Vannak házi feladatok, hiszen a képzés gyakorlati. Fontos, hogy nem művészképzésről van szó. Tehát aki rendező, vagy színész szeretne lenni, ne erre a képzésre jelentkezzen.

 

.

KÉPZÉS INDULÁSA: 2024. október 4. péntek

KÉPZÉS VÉGE: 2024. december 14. szombat

SZEMESZTEREK SZÁMA: 1 trimeszter (3 hónap)

ÖSSZÓRASZÁM: kb. 100 tanóra

xx

xx

.

HETI ÓRASZÁM: 10 tanóra

OKTATÁSI NAPOK: pénteken délután 16.00 – 19.00 óra között (3 óra) és szombaton 9.00 – 16.00 óra között (6/7 óra ebédszünettel), 10 hétvége
HALLGATÓK SZÁMA: minimum 8-maximum 12 fő

KÉPZÉS DÍJA: 250.000 Ft

Anyagi nehézségek senkit se riasszanak vissza a jelentkezéstől. A Freeszfe minden félévben megpályázható tandíjkedvezményt biztosít, mely szociális alapon és az Egyesületben végzett aktív jelenlét alapján nyerhető el. helyekre jelentkezni.

MIT KÉRÜNK A FELVÉTELIHEZ?

HOGY FOG ZAJLANI A FELVÉTELI?

Jelentkezés módja: Minden jelentkezőtől egy max egy oldalas motivációs levelet és egy szakmai önéletrajzot várunk, valamint egy max 3 perces bemutatkozó videót, amiben elmondja, hogy miért jelentkezne erre a képzésre, mik a közép távú céljai, előzetes tapasztalatai, tervei.

A felvételi két fordulóban zajlik. Először a beküldött anyagok alapján válogatunk ki max 20 főt, akikkel egy személyes interjún beszélgetünk. Ennek időpontja augusztus 20. után várható. A személyes felvételin való részvétel kötelező, nem lehetséges az online megjelenés.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: AUGUSZTUS 10.

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A FREESZFE KÉPZÉSEIRŐL:

 • a képzéseink helyszíne az V. kerület, Nádor utca 15., a CEU ultramodern épülete
 • a képzések elvégzéskor tanúsítványt adunk, az oktatók nevével és a tantárgyakkal, angol és magyar nyelven.
 • Képzéseink a felnőttképzési törvény hatálya alatt valósulnak meg. A Freeszfe Egyesület felnőttképzési száma: B/2021/001498
 • beiratkozáskor hallgatói szerződést kötünk veled
 • a tandíj több módon fizethető: vagy 1 összegben (szeptember 17) vagy két részletben (szeptember 17. és november 17.)
 • Figyelem: a tandíjat a fizetési módtól függetlenül a teljes képzési időszakra kell kifizetni!
 • Anyagi nehézségek senkit se riasszanak vissza a jelentkezéstől. A Freeszfe minden félévben megpályázható tandíjkedvezményt biztosít, mely szociális alapon és az Egyesületben végzett aktív jelenlét alapján nyerhető el.
 • Ha kérdésed van, írj az oktatas@freeszfe.hu címre Kelemen Mónika részére.