TÖBB BÁTORSÁGOT A VILÁGRA VALÓ NYITOTTSÁGHOZ: A SALZBURGI MOZARTEUM SZENÁTUSÁNAK NYILATKOZATA AZ ÚJ TARTOMÁNYI KORMÁNYRÓL

Mi, a budapesti Freeszfe Egyesület hallgatói, oktatói és munkatársai támogatásunkról biztosítjuk a Salzburgi Mozarteum egyetemi közösségét, és mindazokat, akik ma Európában az orbáni modell, és a szélsőséges populizmus más formáival szemben szólalnak fel.  

Amikor a “modellváltásnak” nevezett antidemokratikus térfoglalás következményeként a Budapesti Színház-és Filmművészeti Egyetemet megfosztották autonómiájától, és közösségünk tagjai elhagyni kényszerültek szeretett intézményüket, a Salzburgi Mozarteum volt az egyik első nemzetközi támogatónk, és lett az EMEX (Emergency Exit) nemzetközi diplomamentő-programunk motorja.  

Akkori közös tiltakozásunk és máig tartó együttműködésünk arra kötelez bennünket, hogy most, amikor Ausztriában is Orbán nevét tűzik zászlajukra az európai közösség demokratikus értékeinek rombolói, felhívjuk a nemzetközi közvélemény figyelmét a Mozarteum Szenátusának nyilatkozatára.

TÖBB BÁTORSÁGOT A VILÁGRA VALÓ NYITOTTSÁGHOZ: A SALZBURGI MOZARTEUM SZENÁTUSÁNAK NYILATKOZATA AZ ÚJ TARTOMÁNYI KORMÁNYRÓL

2023. június 14. óta egy jobboldali populista párt legitim része a Salzburgi tartományi kormánynak. A Salzburgi Mozarteum Szenátusa aggodalommal tekint azokra a szélsőséges megnyilvánulásokra és kirekesztő viselkedésformákra, amelyek ezáltal bekerültek tartományunk politikai kulcspozícióiba, nem beszélve a szövetségi politika által küldött jelzésekről és e koalíció nemzetközi megítéléséről.

Ez alkalomból szeretnénk ismét felhívni a figyelmet az új kormányzó párt nyíltan megfogalmazott szándékára, hogy „Osztrák Erődöt” hozzon létre magyar mintára – amint azt a párt szövetségi elnöke mondta. A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor ennek megfelelően „sokak számára példakép Európában” (Standard, 2023.05.05). Salzburg új tartományi kormányzó-helyettese is (Instagram-fiókján) „az utolsó rendíthetetlen kormányfők egyikének” nevezte őt 2022-es újraválasztása alkalmával.

Emlékeztetőül: Orbán Viktor 2010 óta következetesen illiberális demokráciává (ő maga nevezi így) alakította át Magyarországot, amelynek jellemzői többek között a sajtószabadság korlátozása, a történelemhamisítás egy rendkívül nacionalista és revizionista narratíva nevében, az egyetemek autonómiájának lerombolása és a „totális támadás” (Orbán) a kultúra ellen.

Egy ilyen politika nem szolgálhat példaként országunk számára, és nem szabad, hogy a helyzet bagatellizálásával utat engedjünk neki a politikai kultúránkban. Ez a politika semmiképpen sem egyeztethető össze a világra való nyitottsággal, amely egy művészeti egyetem számára, mint amilyen a Mozarteum, alapvetésnek számít. Ezért arra szólítjuk fel a tartományi kormány demokratikus erőit és a Salzburgi tartományi parlamentet, hogy legyenek éberek és határozottan lépjenek fel minden jobboldali populista és nacionalista tendenciával szemben.

A Szenátus, az Osztrák Egyetemi Hallgatók Szövetségének elnöke és kulturális referense, valamint a Salzburgi Mozarteum hallgatóinak képviselője.

Az eredeti közlemény:

https://www.ots.at/presseaussendung/OTS_20230707_OTS0013/mehr-mut-zur-weltoffenheit-statement-des-senats-der-universitaet-mozarteum-salzburg-zur-neuen-landesregierung