A FREESZFE HALLGATÓI BEMUTATJÁK: PATTI SMITH NAP
Közel hozni, valahogy más módon megszólítani a költészet iránt érdeklődőket – ezen dolgozik immár három éve a párizsi Pompidou Központ, amikor minden évben egy-egy emblematikus figura köré szervezi költészeti napját. 2020-ban John Giorno, 2021-ben Charles Baudelaire munkássága és öröksége állt a középpontban, idén ősszel pedig egy élő legenda, PATTI SMITH kerül a fókuszba. A világ számos nagyvárosában szintén megrendezik az egész napos PATTI SMITH POETRY DAY rendezvénysorozatot, mely Budapesten október 1-jén zajlik hét helyszínen délelőtt 10.00-től késő estig.
 
 
1.
A terézvárosi Eötvös 10-ben (VI. Eötvös u. 10.) hat-nyolc éves gyerekeket várnak egy AKADÁLYPÁLYA megépítéséhez, ahol mindenki részese lehet a szabályok megállapításának. (10.00-12.00)
 
2.
A rákospalotai Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban (XV. Eötvös u. 64-66.) KAPSZULÁK címmel Patti Smith kevésbé ismert zenei anyagaira szeretné fordítani a figyelmet Csehi Rebeka rendező különböző „zenehallgató kapszulák” segítségével, melyek megtervezésére fiatal, néhány éve diplomázott és MA diploma előtt álló alkotókat kért fel, akik között megtalálható díszlettervező, médiaművész, grafikus, texiltervező és filmrendező. (10.00-16.00) A nap során performanszok és felolvasások is várják a látogatókat, 14 órától pedig Szabó T. Anna költővel beszélgetnek a fiatalok Patti Smithről, alkotásvágyról és a művészet erejéről.

3.
Az első kerületi Márai Sándor Művelődési Házban (Krisztina tér 1.) Négy különböző műfajból érkező zenész – Wunderlich József (ének), Benkő Dávid (billentyű), Kollmann Gábor (szaxofon), Szendőfi Péter (dob) – ZENEI IMPROVIZÁCIÓJA hallható szövegekkel egy órában. (14.30-15.30) Rendező: Birta Márton.
 
4.
INTERAKTÍV SÉTASZÍNHÁZ ÉS PERFORMANSZ indul a Marczibányi téri Művelődési Központnál (II. Marczibányi tér 5/A). A regisztrációhoz kötött program elsősorban a színjátszáshoz kedvet érző, önismereti játékra fogékonyaknak ajánlott. A harminc perces interaktív séta során a nézők színházi helyzeteken keresztül, sok improvizációval szembesülnek azzal, hogy mit takar a sztárság, kiből lesz sztár, szabadság-e a sztárság vagy rabság. A csoportot fiatal, tapasztalt színészek vezetik. (Kezdési időpontok az öt turnusra: 15.05, 15.45, 16.25, 17.05, 17.45. Egy turnus létszáma: 10-12 fő.) Rendező: Gálhidy Sára.
 
5.
SZABAD ASSZOCIÁCIÓS SÉTA indul Újbudán (Insert), ahol három csomópontot (1. kezdő, 2. útfelező, 3. találkozó) érintve szabadon választhatunk útvonalakat. A résztvevők a negyvenöt perces séta közben egy külön erre a célra készített hanganyag segítségével a saját és a kollektív szabadság problematikájához kapnak gondolati asszociációkat. Az inspirációs hanganyagot a meghatározott három dramaturgiai ponton magyar nyelvű, közvetlenül a hallgatóhoz címzett kérdések és feladatok szakítják meg. A séta végén egy közös zenés performansz során a résztvevők megalkothatják saját szabadság-leltárukat.Rendező: Al-Farman Petra.
 
6.
Inspirációs forrássá válik a Francia Intézet (I. Fő u. 17.) tere is, mely a Patti Smith és Robert Mapplethorpe által inspirált kiállítótérből TÁNCPERFORMANSZ helyszínévé alakul át, ahol Juhász Maja és Farkas Dorka rendezésében – a táncosok segítségével megmozdulnak a képek. (16.30)
 
7.
A Patti Smith Nap a Trafóban (IX. Liliom u. 41.) zárul egy KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉSSEL – Oltai Kata, Bagossy Júlia, Bihari Balázs és Zsigó Anna. Patti Smith személye és aktivizmusa mellett a hazai alternatív művész szcéna múltjáról és jelenéről, szabadság(harc)ról és ellenkultúráról beszélgetnek. (19.00)
A PERFORMANSZ-KONCERT kicsit olyan, mint Patti Smith: kicsit zene, kicsit poétika, kicsit társadalomtudomány, kicsit filozófia, kicsit színház, kicsit képzőművészet. Dramaturgiája a fellépők személyes történetei, szövegei alapján állnak össze, míg maguk az előadók is alkotássá fognak válni fények és vetítés segítségével. A fellépők: Barkóczi Noémi, Czitrom Ádám, Darvas Kristóf, Fekete Ádám, Hajdu Szabolcs, Horváth Benji, Jónás Vera, Lestyán Attila, Németh Juci, Sallai Laci, Szabó T. Anna, Szabó Veronika, Ujj Zsuzsi, Víg Mihály, a Soharóza kórus tagjai (20.30)
A Pompidou részéről az est vendége Boris Bergmann.
 
Jegyár: A programok szinte mind ingyenesek, némelyik regisztrációhoz kötött, jegyet csak az esti performansz-koncertre, a Trafó Nagytermébe kell váltani.
Előadás nyelve: magyar / angol / francia
Jegyár a Trafóban: 3600 Ft, kedvezményes: 3200 Ft, diák: 2600 Ft
Trafó-bérlet érvényes
Jegylink: https://trafo.hu/…/zene_freeszfe_patti_smith_nap…
 
 
A program támogatói és partnerei: Pompidou Központ, Budapest Brand, Budavári Polgármesteri Hivatal, Insert program Újbuda, Csokonai Nonprofit Kft., Eötvös10, Francia Intézet, FreeSzfe, Marczibányi Téri Művelődési Ház, Trafó Kortárs Művészetek Háza.