Különböző színházi formákat vizsgálunk. Prózai színház, költői színház, közösségi színház, színház és pedagógia, színház és politika. A jelentkezők, beszélgetéseken, prezentációkon és gyakorlati munkán keresztül vizsgálják a különféle formák elméleti és gyakorlati problémáit.

Engem mindig is a színház sokszínűsége érdekelt. Az elmúlt 30 évben sokféle színházat csináltam, ezeket a tapasztalatokat akarom megosztani a jelentkezőkkel interaktív, gyakorlati módon. A kurzusban résztvevők érdeklődési vagy kutatási területe, konkrét kérdései, témái is alakítják a kurzus menetét; fontos kérdés, hogy a színház mely aspektusa az, amely leginkább fontos a számukra.

A kurzus részben gyakorlati, részben elméleti. A résztvevők egyedül és kis csoportokban is dolgoznak. De közös elemzésekre, beszélgetésekre is sor kerül.

A workshop első részében a résztvevők privát történeteket állítanak színpadra, második részében pedig egy társadalmi ügy színházi reflexióján gondolkodnak.

IDŐPONT: augusztus 15-19. (5 nap)

Helyszín: Budapest, X. kerület

Óraszám: napi 10 óra (összesen 50 óra)

Hallgatók száma: Min. 10 – Max. 25.

A résztvevőket a jelentkezési laphoz csatolandó önéletrajz alapján választjuk ki!

Jelentkezési határidő: július 15.

A tábor díja: 70.000 Ft , mely magába foglalja a szállást és a napi kétszeri étkezést

Munkamenet:

Hétfő – 10-14 – Ismerkedés – Beszélgetés a tapasztalatokról, a felmerülő kérdésekről

16-20 – Közös gondolkodás a színészről, a dramaturgiáról, a rendezésről és a színház társadalmi szerepéről.

Kedd – 10-12 – Közös gondolkodás arról, hogy mi a drámai szituáció, és mitől jó

12-14 – A résztvevők 3-5-ös csoportokban kiválasztanak egy konkrét helyzetet

16-20 – A résztvevők a csoportjukon belül kidolgozzák a kiválasztott jelenetet

21-24 – A résztvevők színpadra állítják a megírt jelenetet

Szerda – 10-14 – Az elkészült jelenetek prezentációja és kiértékelés (itt elsősorban szempontok elemzése történik, nem rangsorolás)

16-20 – Közös gondolkodás aktuális társadalmi kérdésekről (nem aktuálpolitizálásról, és ideológiai propagandáról, hanem konkrét társadalmi problémákról esik szó)

21-24 – A résztvevők 4-7 fős csoportokban választanak egy konkrét társadalmi ügyet, amelynek színházi eszközökkel való feldolgozását értelmesnek tartják

Csütörtök – 10-14 – A résztvevők a korábbi csoportjukkal elméletben kidolgozzák a probléma színházi reflexióját (itt a klasszikus formák mellett a színház-pedagógia, a fórum-színház, az utca-színház, színházi akció, performansz, bármi szóba kerülhet)

16-20 – A csoportok prezentációt tartanak az ötleteikből – közös kiértékelés a már ismert módon

Péntek – 10-14 – Szabadon hagyott idősáv olyan témára, amely időközben felmerül

16-20 – A kurzus közös kiértékelés, vélemények, kérdések