FREESZFE ÍRÁSKÉPZÉS

OSZTÁLYVEZETŐK: KEMÉNY LILI, NÉMETH GÁBOR, SZŐCS PETRA, SZVOREN EDINA

Oktatók: Kemény Lili, Nagy V. Gergő, Németh Gábor, Sipos Balázs, Szőcs Petra, Szvoren Edina

A művészet szeizmográf: mi van a levegőben? Miben élünk, hogyan képes a művészet leírni, értelmezni, akár megváltoztatni a valóságot? Képzésünk az inventív nyelvhasználathoz, az írásbeli világalkotáshoz és -értelmezéshez nyújt ösztönzést: a megfigyeléshez, az értelmezéshez, a rendszerezéshez, szövegek megmunkálásához. A közösségi alkotás terén kiemelt hangsúly kerül a „szegény film” és a „szegény színház” praxisaira, ahol a szűkös anyagi keret nem hátrány, hanem az alkotói szuverenitás biztosítéka. A képzés magva az osztályvezetőkkel folytatott szövegműhely, ami változatos intermediális – színházi, filmes, oknyomozó – gyakorlatokkal, valamint elméleti oktatással és rendszeres olvasószemináriumokkal egészül ki.

Kemény Lili, író

2018-ban filmrendező szakon végzett Enyedi Ildikó osztályában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Sipos Balázzsal együtt lefordította David Foster Wallace Végtelen tréfáját. Idén tavasszal jelent meg regénye, a Nem.

Szőcs Petra filmrendező, Hazai Attila-díjas költő.

Kisjátékfilmjei (A kivégzés, Csoszogj úgy) és első nagyjátékfilmje (Déva) többek között Cannes, Velence, Szarajevó és Clermont-Ferrand fesztiváljain szerepeltek. Két magyar (Kétvízköz, A gonosz falu legszebb lakói) és egy német nyelvű (Das dänishe Puder) verseskönyv szerzője, de dolgozott forgatókönyvíróként (Hivatal) és társrendezett dokumentumfilmet is (Rend a lelke). Kedvenc írója Szentkuthy Miklós, kedvenc szavai: rét, fellegvár, abúzus, tavasz.

Szvoren Edina, író

1998-ban a Zeneakadémián végzett karvezetésszakon, azóta is egykori középiskolájában, a Bartók Konziban tanít zeneelméletet. Rendszeresen 2005 óta publikál, első kötete 2010-ben jelent meg Pertu címmel. Rövidprózával (és nagyon rövid prózával) foglalkozik, hat elbeszéléskötete jelent meg. Írásait, köteteit számos nyelvre fordítják, legutóbbi könyve: Kérődző Kronosz (2024).

Tantárgyak és követelmények

1.) Írásmesterség az osztályvezetőkkel. (heti 1×3 óra)

2.) Műhelyek. Egy-egy gyakorlati feladat köré szerveződő, intenzív, mentorált alkotófolyamatok meghívott oktatókkal. Évente négy-öt műhelykurzus várható. (heti 1×3 óra)

3.) Elmélet. Filmes újhullámok, kortárs irodalom, filozófia, társadalomelmélet Sipos Balázzsal. (heti 1×3 óra + esetenként vetítés)

4.) Olvasószemináriumok. Szoros olvasás, műértelmezési gyakorlat meghívott oktatókkal. Dráma, próza, elmélet, filozófia, vers. (heti 1×3 óra)

5.) Órarenden kívüli tevékenység. A feladott szövegek és filmek ismeretén és a komolyabb kutatással vagy szervezéssel, próbákkal járó gyakorlati feladatok elvégzésén, valamint az otthoni íráson kívül a hallgatóknak egymás beérkezett munkáit is folyamatosan olvasniuk/nézniük/hallgatniuk kell.

Féléves témák és főfeladatok (egyéni és csoportos konzultációval)

 1. szemeszter: A tény – riport vagy életútinterjú
 2. szemeszter: A kompozíció – filmnovella és forgatókönyv
 3. szemeszter: A lélek – novellafüzér vagy dráma
 4. szemeszter: A mondat – hosszú elbeszélés/kisregény vagy absztrakt szövegkompozíció

KIKET VÁRUNK?

Ha írással foglalkozol, vagy olyan művészeti ággal, amelyben szerepet játszik a megfigyelés, a pontos rögzítés, a kompozíciós készség, a színpadi érzék, a szerkesztői szem, az elemzői bátorság, a kritika, a közösségi összetartás, az egyéni kísérletezés, a mimikai készségek, a nyelvi szigor, a jelenben való tájékozódás, a nyelvi invenció: várunk. Követelmény: jelenlét, terhelhetőség. Korábbi írói, fimes vagy színházi tapasztalat nem feltétel.

KIK NE JELENTKEZZENEK?

Az jöjjön, aki szabaddá tudja tenni magát péntek-szombaton és elég időt tud szánni az órákon kívüli feladatok elvégzésére (forgatások, próbák, kutatások, terepmunkák, olvasás, egyéni konzultációk, stb.) Középszintű angol nyelvtudásra is szükség lehet (pl. angol feliratos filmek követéséhez).

.

KÉPZÉS INDULÁSA: 2024.szeptember 13.

KÉPZÉS VÉGE: 2026. június 26.

SZEMESZTEREK SZÁMA: 4 (2 tanév)

ÖSSZÓRASZÁM: 768 tanóra

xx

xx

HETI ÓRASZÁM: 16 óra

OKTATÁSI NAPOK: péntek és szombat: délelőtt 10:00-13:15, délután 14:15-17:30

HALLGATÓK SZÁMA: minimum 7-maximum 8 fő

KÉPZÉS DÍJA: 800.000 Ft/tanév (400.000 Ft/szemeszter)

A képzés 2 éves, tehát összesen 4 szemeszter, 4 x 400.000 Ft, összesen 1.600.000 Ft)

Anyagi nehézségek senkit se riasszanak vissza a jelentkezéstől. A Freeszfe minden félévben megpályázható tandíjkedvezményt biztosít, mely szociális alapon és az Egyesületben végzett aktív jelenlét alapján nyerhető el.

.

MIT KÉRÜNK A JELENTKEZÉSHEZ?

HOGY FOG ZAJLANI A FELVÉTELI?

 • bemutatkozás maximum 15.000 karakterben
 • saját tetszőleges műfajú írásmű/írásművek maximum 40.000 karakterben

1. forduló: beküldött anyag

2. forduló: zárthelyi írásfeladatok

3. forduló: beszélgetés

A felvételi augusztus 20. után várható.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2024. AUGUSZTUS 10.

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A FREESZFE KÉPZÉSEIRŐL:

 • a képzéseink helyszíne az V. kerület, Nádor utca 15., a CEU ultramodern épülete
 • a képzések elvégzéskor tanúsítványt adunk, az oktatók nevével és a tantárgyakkal, angol és magyar nyelven.
 • Képzéseink a felnőttképzési törvény hatálya alatt valósulnak meg. A Freeszfe Egyesület felnőttképzési száma: B/2021/001498
 • beiratkozáskor hallgatói szerződést kötünk veled
 • a tandíj több módon fizethető: vagy 4 részletben (minden év szeptember 17. és január 17.), vagy két részletben (minden év szeptember 17.) vagy havi részletfizetést is kérhetsz (minden hónap 17-ig, 24 részletben).
 • Figyelem: a tandíjat a fizetési módtól függetlenül a teljes képzési időszakra kell kifizetni!
 • Anyagi nehézségek senkit se riasszanak vissza a jelentkezéstől. A Freeszfe minden félévben megpályázható tandíjkedvezményt biztosít, mely szociális alapon és az Egyesületben végzett aktív jelenlét alapján nyerhető el.
 • Ha kérdésed van, írj az oktatas@freeszfe.hu címre Kelemen Mónika részére.