Filmek hangsávjába rejtve tartanak előadást a Freeszfe tanárai a Cinegón

A projektben a Cinego streaming oldalán hangkommentárban adnak órákat a Freeszfe tanárai: Gelencsér Gábor a Larry, Schwechtje Mihály A titokzatos nő, Báron György Az ügyfél című filmben enged betekintést a Freeszfés oktatásba a nézőknek.

A Cinego egy olyan művészfilmekre specializálódott online streaming platform, amelynek kínálatában megtalálhatók az elmúlt évek legjelentősebb hazai alkotásai és a legnagyobb fesztiválok díjnyertesei.
A Freeszfe a 2020-ban a régi SZFE-ből kilépő tanárok egyesülete, akik azon dolgoznak, hogy segítsenek egy szabadon gondolkodó fiatal filmes generáció kinevelésében.

Az egyesület és a weboldal most közösen tesz azért, hogy mozgósítsa és megszólítsa a filmszerető embereket, és a Freeszfe ügyét újra fókuszba helyezze. Ezért elindítják a Cinego Campust, ahol úgy nézhetőek a művészfilmek, mint még soha: a Freeszfe oktatóinak szemüvegén keresztül.

A Cinego nemcsak otthont ad ezeknek a rendhagyó egyetemi tanóráknak, hanem a filmek megtekintésnél befolyt összeg egy nagy részét (filmenkénti vásárlás esetén 25, mindhárom film esetén 33 százalékát) is felajánlja az egyesület számára. A kampány segítségével adományokat szereznek a Freeszfének, és egyben újabb közönséghez juttatják el azt a pótolhatatlan tudást, amit a régi SZFE tanárai őriznek ebben az országban.

A kampányban a Cinego nemcsak a filmoktatást teszi elérhetőbbé, hanem a filmekről szóló diskurzus színvonalát is emelni szeretné. A Freeszfe kommentárokat úgy tálalja, mint olyan tartalmakat, amelyek segítségével végre úgy lehetünk a filmművészet rajongói, hogy tényleg értjük is.
A Campus azokhoz szól:
– akiknek a film mindig is megdobogtatta a szívét, és szeretnék tudni, pontosan hogyan
– akik szeretnének egyszer majd filmeket készíteni
– akik támogatnák a Freeszfét.

A weboldalon jelenleg három film nézhető oktatói kommentárral, és ad lehetőséget arra, hogy a hazai filmművészeti oktatás legjobbjaitól tanulhassunk és megismerjük a szakmai alapokat.

Nagy Zoltán, filmrendező, a Freeszfe társosztályvezető tanára, az egyesület alapítóinak egyike
“Az SZFE szellemiségéhez mindig is hozzátartozott az a pluralizmus, amit az oktatói által képviselt. A művészképzés lényege számomra az, hogy lehetőségeket, szemszögeket, utakat mutatunk fel a hallgatóknak, amiből mindenki kiválasztja vagy létrehozza a saját ars poétikáját. Fontos a kollegiális viszony kialakítása is a hallgatókkal, aminek köszönhetően alkotóműhelyek jönnek létre, az együtt gondolkodás biztonságos terei. A Freeszfe-n tovább folytatjuk ezt a hagyományt és kísérletet teszünk arra, hogy kinyissuk ezeket az alkotóműhelyeket bármely érdeklődő számára egy ma már ritkán használt műfajjal, a hangkommentárral, ami ezúttal digitális felületen, interaktív formában kíséri a Cinego filmjeit.”

Gyenis Ajándok, a Cinego alapító ügyvezetője
“Missziónk, hogy minél több emberhez juttassunk el művészfilmeket. Különösen fontos számunkra, hogy magyar filmeket is népszerűsítsünk és felkaroljunk. Sokat ötleteltünk, hogy milyen formában tudnánk a Freeszfe ügye mellé állni. Most úgy érezzük, a Cinego Campus segítségével egy kicsit mi is hozzáteszünk ahhoz, hogy biztosítva legyen a magyar filmek jövője.”

Korom Anna, filmrendező, a Freeszfe Filmrendező MA képzésének végzős hallgatója

„Szerintem páratlan a szakmai összefogás, ami az utóbbi időben kialakult és nagyon fontos, hogy ez a jelenség ne “fáradjon el”, és ne feledkezzünk meg róla, hogy az egyesület a támogatói által tud működni. Az is ugyanilyen fontos, hogy visszaadjunk valamit a közösségnek a munkáink által, hogy lássák, mit támogatnak, és hogy érdemes tovább folytatni és fenntartani ezt. A Cinegós együttműködés egyszerre támogat minket és biztosít platformot arra, hogy az értékesnek tartott dolgokat megosszuk a támogatóinkkal. Ez számomra szimbolikusabb, mint a pénzbeli támogatás. Az, hogy elérhetővé tesszük a tanáraink tudását és megosztjuk az “osztálytermet” azokkal, akik minket támogatnak, szépen jelképezi az egyesület alapértékeit. Az pedig, hogy nagyobb cégek teret adnak nekünk és nyitottak az együttműködésre, több mint egy gesztus, ez az egyesület fennmaradásához elengedhetetlen.”

A Cinego Campus népszerűsítésére az Aranyélet és A Király sorozatokból ismert, a Freeszfe Filmrendező MA képzésének végzős hallgatója Olasz Renátó diáktársaival együtt kisfilmet forgat. Az alkotást hamarosan mindenki megnézheti, hiszen a Cinego és a Freeszfe a social platformjaikon fogják megosztani a követőikkel.

 

A közös projekt a Cinego oldalán fut, itt tekinthető meg az összes előadás >>>