A BÉKE SZIGETE - a Freeszfe és a Budapest Brand eseménysorozata a CEU-ban

performansz - részvételi akció – koncert

Fotó: Fuchs Máté

A béke szigete a Freeszfe közösségének alkotása. A hagyományostól eltérően minden résztvevő alkotója az előadásnak, nincs főszereplő, nincs vezető. A több, mint száz ember, Freeszfe-sek és külsős segítők egyaránt, hónapokig dolgoztak azon, hogy létrejöhessen a produkció. Ebben rejlik az ereje, amellett, hogy felmutatja az Egyesületben rejlő potenciált, a képzések sokszínűségét és a hallgatók tehetségét is.
 

A Freeszfe Egyesület és a Budapest Brand különleges projekttel készül a 2024-es Budapesti Tavaszi Fesztiválra: három részből álló eseményt mutatunk be a CEU (Közép-európai Egyetem) Nádor utcai épületében. 

A performanszból, részvételi akcióból és koncertből álló eseménysor négy napig lesz látható.

A programsorozat első része egy performansz, amelyet május 9 és 11-e között tekinthet meg a közönség. 12-én a performanszok témáját feldolgozó részvételi akcióra kerül sor, majd egy, a hallgatóink által celebrált koncert zárja a programot.  

A projekt alkotói a Freeszfe közösség tagjai, volt és jelenlegi diákjai, oktatói, akik önkéntes közösségi munkával, egy tavaly őszi workshopon és az azóta tartó alkotócsoportos munkafolyamaton keresztül hozták létre mind a performanszot, mind a részvételi akciót, valamint a teljes eseményt záró koncertet is. 

A Freeszfe Egyesület egy aktív és elkötelezett alkotói bázis, amely az előadóművészetek kortárs formáit kutatja, tanulja és adja tovább. Az Egyesület tagjai elkötelezett művészek és segítőik, akik valódi közösségként őrzik és ápolják a szabad és felelős gondolkodás és önkifejezés eszméjét. A projekt annak a bizonyítéka, hogy még van alternatíva, még van remény annak ellenére, hogy az SZFE évszázados történetét, és vele egy szervesen alakuló és fejlődő, önmagát minduntalan megújító kulturális folyamatot erőszakosan lezárták, ezzel is üzenve mind az egyetemi autonómia, mind a művészeti szabadság, mind a társadalmi szolidaritás híveinek, hogy új idők jönnek, amelyben ezek az alapelvek és etikai megfontolások már nem számítanak. Vannak még, akik emlékeznek, és akik képesek a történet újraírására. Ez már nem ugyanaz az intézmény, már nem is intézmény, egy eszmeiség, amely azokra a fiatalokra épít, akik nem hajlandóak önként beolvadni az engedelmes középszerűségbe, épp ellenkezőleg: önként harcolnak a szellemi sötétség és hazug világértelmezés ellen, az egyéni szabadságáért és a társadalmi szolidaritásért. Ez az esemény ennek az eszmének a deklarálása, egy korszak mementója és egyben a remény kifejezése is. 

A performanszról:

A történet egy disztópikus elmélkedés. Mi lenne, ha?

2034-et írunk. Nyolc év telt el a HUXIT óta. Ebben az új világban, Budapest szívében működik a Steinmetz Imre Rehabilitációs és Integrációs Központ,

ahova az emberek önkéntes alapon azért jelentkeznek, hogy segítséget kapjanak rossz beidegződéseik, gondolkodásuk és viselkedésük megváltoztatásához, annak reményében, hogy így sikerül megfelelően integrálódniuk a társadalomba. Az állam tudományos és spirituális eszközökkel támogatja a politikai, etnikai, szellemi, lelki és szexuális identitás, a “hovatartozás” megszilárdulását és a nemzeti közösség épülését.

A Központ megnyitásának ötödik évfordulóján kitárja kapuit a látogatók előtt, hogy megismerjék működését, az ápolókat és a bentlakókat. A performansz során a nézők is bejárják a Központ tereit, megismerhetik a Béke Szigetének lakóit és történetüket.  A performansz megalkotásában közösen vettek részt a Freeszfe különféle osztályainak hallgatói. A filmesektől, a színházi alkotókon át – színészek, dramaturgok, rendezők, közösségi színházasok és kommunikációsok működtek közre annak érdekében, hogy ez a programsorozat megvalósulhasson.

A közösségi színházi esemény:

A május 12-i részvételi akció egy interaktív játék, amelyen a korábbi performanszok nézői vehetnek részt. A disztópikus gondolatok a jövőbe vetített, de a mindennapokban tapasztalt félelmek kivetülései. Az alkotók álláspontja, hogy a performanszban elmesélt történet csak a nagyon erős összetartás, a szolidaritás megvalósulásával kerülhető el, avagy a károk csak így mérsékelhetők. A részvételi forma lehetőséget ad arra, hogy mi magunk próbáljunk ellenállításokat tenni, ne egy külső vagy felső erőre várjunk, hanem a saját eszközeinkkel küzdjünk az értékeinkért. Bár könnyű a naivitás hibájába esni, az alkotók még is úgy gondolják, hogy etikai kötelességünk a remény fenntartása és a részvételi formák kutatása (a művészetben, de azon kívül is). A résztvevőknek kisebb és nagyobb csoportokban kell majd alkotniuk, megoldásokat keresniük a játék vezetőinek támogatásával és irányításával. A részvételi esemény a Freeszfe közösségi színházi hallgatóinak és oktatóinak közös fejlesztése.

A koncert:

A gondolkodás és cselekvés mellett épp olyan fontos az ünnep, a közös öröm megélésének lehetősége is. A programsorozat végét egy örömzene koncerttel zárjuk. Az elhangzó dalok a Freeszfe hallgatóinak saját szerzeményei, amelyek szintén reflektálnak mind a performanszban, mind a valóságban megélt szorongásainkra, félelmeinkre. De éppen így a zene és a tánc lehetőséget ad a közösségi érzések megélésére, a bennünk rejlő kreatív potenciál és élnivágyó remény hangos és korlátozatlan kiáradására.

Az esemény egyik különlegessége, hogy a nézők bejárhatják a CEU (Közép-európai Egyetem) 2016-ban átadott, Nádor utcai campusát. A CEU mint intézmény és mint épület nyílt seb a főváros szívében. Egy nemzetközi viszonylatban elismert egyetem, ami Magyarországot a politika döntése miatt kényszerült elhagyni, az épület azonban itt maradt. A két egymásba fonódó, csúcstechnológiával és zöld megoldásokkal épült komplexum megőrizte a Festetics kastély műemléképületét, amely köré épültek a 21. századi legmodernebb stíluselemek. Ezek a terek más alkalommal nem látogathatóak, egyedi lehetőség végigjárni azokat.

Helyszín: CEU, V. kerület, Nádor utca 15.

Időpontok: május 9. csütörtök 20 óra – BEMUTATÓ

május 10. péntek 18 és 20 óra

május 11. szombat  14, 16, 18 és 20 óra

május 12. vasárnap, 16 óra Részvételi akció, 20 óra Koncert

A részvételi akciót és a koncertet a performanszokra érvényes belépőjeggyel, regisztráció után lehet megnézni.

JEGYVÁSÁRLÁS

Jegyár egységesen 8000 Ft

Férőhely 100 fő – az előadás n em a hagyományos nézőtér-színpad elosztásban látható! Ún. vándorlós előadás, bejárva a CEU tereit. Kérjük, jegyvásárlásnál ezt vegyék figyelembe. Az előadást gyerekeknek nem ajánljuk, ajánlott korhatár 16 év.

május 9. csütörtök, 20 óra

minden jegy elkelt

május 10. péntek, 18 óra

minden jegy elkelt

május 10. péntek, 20 óra

minden jegy elkelt

május 11. szombat 14 óra

minden jegy elkelt

május 11. szombat 16 óra

minden jegy elkelt

május 11. szombat, 18 óra

minden jegy elkelt

május 11. szombat, 20 óra

minden jegy elkelt

A részvételi akción és a koncerten a performanszokra érvényes belépőjeggyel, regisztráció után, ingyenesen lehet részt venni. Külön, csak ezekre a programokra nem lehet jegyet váltani.

május 12. vasárnap, 16 óra – Részvételi akció

május 12. vasárnap, 20 óra – Koncert

TUDJON MEG MÉG TÖBBET A PROJEKTRŐL

Fotók: Gordon Eszter. A képek május 7-én, az összpróbán készültek

Támogatók:

Budapest Brand, The New Institute (Hamburg) Elkana Grant, Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ), CEU – Közép-európai Egyetem, 2.8 Rental, Tom Tom Stúdió, Gravus Nyomda, Vision, Manfrotto Magyarország, MBSE, Gravus nyomda